latinica  ћирилица
28/01/2023 |  19:30 ⇒ 29/01/2023 | 08:11 | Autor: SRNA

Cvijanović: BiH ponovo šampion u neznanju

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da imenovanje ambasadora još nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, ali će se sigurno time baviti u narednom periodu.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Kad je riječ o imenima koja su se pojavila u javnosti, a i samoreklamiranju pojedinaca koji se nadaju diplomatskom mandatu, ponovo je BiH "šampion u neznanju", jer se jedino u njoj na ovaj način bavi i imenovanjima i agremanima - ocijenila je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića da predsjednik Republike Srpske nije nadležan za imenovanje ambasadora, Cvijanovićeva je odgovorila da bi on trebao da se upozna o ustavnim rješenjima prema kojima upravo predsjednik Srpske, između ostalog, predlaže ambasadore i druge međunarodne predstavnike BiH iz Republike Srpske.

- Niko ne spori da imenovanja ambasadora vrši Predsjedništvo BiH, ali s obzirom na rečeno, predsjednik Republike je i te kako uključen u taj proces - naglasila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o imenima koja su tako neprofesionalno izbačena u javnu sferu, Cvijanovićeva je istakla da onda treba reći i da je vrijeme da se cijela ta diplomatska služba profesionalizuje, a ne da nam neki okorjeli mrsci piskaraju po društvenim mrežama protiv drugih nacija, protiv pomirenja, da prijete ratom i granatama, a da ih mi onda imenujemo da tobože predstavljaju cijelu BiH.

- Ako diplomatsko-konzularna mreža tome služi, onda je bolje ukinuti je, jer takva ne donosi nikakvu korist, već samo štetu međusobnim odnosima konstitutivnih naroda - ukazala je Cvijanovićeva.