latinica  ћирилица
29/01/2023 |  11:42 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Višković: Sarajevska deklaracija - pokušaj omalovažavanja identiteta srpskog naroda

Deklaracija Skupštine Kantona Sarajevo kojom se osuđuje dizanje tri prsta u Sarajevu je pokušaj namjernog izazivanja međunacionalne netrpeljivosti i omalovažavanja identiteta srpskog naroda, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Višković je istakao da se "na ovaj način ne postiže ništa dobro, već se dodatno produbljuje nepovjerenje među narodima u BiH i podstiče netrpeljivost, te namjerno izazivanje reakcije srpskog naroda".

- Tri prsta su simbol Oca, Sina i Duha Svetoga, Srbi se krste s tri prsta i tako će ostati, i nijedna deklaracija to ne može da zabrani - poručio je Višković.

Prema njegovim riječima, političari iz SDA, koja je pokrenula usvajanje ove deklaracije u Skupštini Kantona Sarajevo, nisu time učinili ništa dobro, niti je to dobra poruka ni bošnjačkom ni srpskom narodu.

- Isfrustrirana izbornim porazom, SDA pokušava da ovako besmislenim, ali veoma uvredljivim političkim potezima, u javnosti i kod bošnjačkog naroda osigura nekakve jeftine političke poene. Međutim, na ovaj način SDA gubi kredibilitet prije svega kod bošnjačkog naroda, ali i kod ozbiljnih političkih partija - naglasio je Višković.

Višković je poručio da se na ovakvu deklaraciju "može odgovoriti sličnom deklaracijom u jednoj od opština u Srpskoj".

- Ali politikama u Republici Srpskoj nije cilj vrijeđanje i omalovažavanje drugih naroda, nego dostojanstven partnerski odnos i unapređenje političkog i privrednoog ambijenta sa onima koji žele dobro svim građanima - rekao je Višković.