latinica  ћирилица
31/01/2023 |  11:53 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Redovna snabdjevenost tržišta namirnicama; Dva miliona za ruralni razvoj Semberije (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ima dovoljnu proizvodnju svih životnih namirnica, pšenice, kukuruza, mesa, peradi, jaja, mlijeka...
Dodik u Bijeljini sa poljoprivrednicima Semberije - Foto: RTRS
Dodik u Bijeljini sa poljoprivrednicima SemberijeFoto: RTRS

- Јedan dio te proizvodnje odlazi u FBiH i region i time se količina smanjuje, ali mi imamo redovnu snabdjevenost tržišta. To ćemo dodatno objezbjediti putem podsticaja poljoprivrednicima. Preduzećemo mjere koje su potrebne da imamo dovoljno i da ne treba nikakvu dilemu imati da li ćemo proizvoditi dovoljno pšenice, kukuruza i drugih životnih namirnica - rekao je Dodik u Bijeljini na sastanku sa poljoprivrednicima

Dodik kaže da na pijacama domaći proizvodi poskupljuju, ali kako ističe treška je poljoprivredna proizvodnja, te da kako navodi, mnogi poljoprivrednici treba da pokušaju da proizvode na svojim imanjima.

- Očigledno je da će pitanje hrane biti problematizovano u narednim vremenima. S druge strane energija. Za poljoprivredne proizvođače i gazdinstva ostaće podsticaji za plavi dizel, naftu u određenoj količini - istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u Bijeljini još dva miliona KM ulaganja Vlade Srpske u ruralni razvoj Semberije i nastavak sistemskih mjera sa agrarnim budžetom od 180 miliona KM da se obezbijedi domaća proizvodnja hrane.

- Obećali smo i ispunili ulaganje tri miliona KM iz Kompenzacionog fonda za projekte ruralnog razvoja u Bijeljini koji su urađeni putem Agrarnog fonda, čuli smo dosta zahvalnosti zbog toga, a posebno zato što je sve urađeno poslije, a ne prije izbora - rekao je Dodik.

Nakon sastanka sa poljoprivrednicima, Dodik je rekao da se radi na finalizaciji pravilnika o raspodjeli podsticaja u poljoprivredi, uz razgovor o detaljima sa domaćinima na terenu, kako bi se obezbijedila sistemska rješenja u ovoj oblasti.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je sastanak sa poljoprivrednicima bio vrlo koristan i da su izneseni realni zahtjevi u cilju očuvanja i jačanja agrara.

- Gradimo sistemske mjere za osnaživanje proizvodnje hrane, ali i kontrole trošenja podsticaja i radimo zajedno da postignemo najbolje moguće u ovoj važnoj oblasti - istakao je Minić.

Organizator sastanka Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina, rekao je da poljoprivreda ima budućnost, ukazujući da je na sastanku bilo mnogo mladih ljudi koji se u Semberiji bave proizvodnjom hrane.

Stotine semberskih poljoprivrednika su na sastanku u hotelu "Drina" poručili da su zadovoljni ispunjenim obećanjem i povećanjem agrarnog budžeta na 180 miliona KM.