latinica  ћирилица
31/01/2023 |  17:22 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Ključna uloga lokalnih zajednica u izradi plana mreže zdravstvenih ustanova

Izrada Plana mreže zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj od velikog je značaja za cjelokupni zdravstveni sistem i podrazumijeva aktivnu uključenost lokalnih zajednica, istaknuto je danas na sastanku ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića i predstavnika zdravstvenog sektora i jedinica lokalne samouprave.
Šeranić sa predstavnicima zdravstvenog sektora - Foto: SRNA
Šeranić sa predstavnicima zdravstvenog sektoraFoto: SRNA

Šeranić je naglasio da obaveza izrade ovog Plana proističe iz novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te da podrazumijeva i aktivnu uključenost jedinica lokalne samouprave, da bi se u procesu izrade Plana mreže došlo do što je moguće više usaglašenih i kvalitetnih rješenja.

Cilj je da se sagleda trenutna situacija i pripreme pojedinačni planovi mreže zdravstvenih ustanova za teritorije opština i gradova, a zatim i odluka o Planu mreže zdravstvenih ustanova, koju bi usvojila Vlada Republike Srpske, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sastanku u Administrativnom centru Vlade prisustvovali su predstavnici svih ključnih aktera u predstojećem procesu izrade Plana mreže zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, koji treba da započne na nivou lokalnih zajednica.

Učesnici sastanka su saglasni da je izrada Plana mreže zdravstvenih ustanova od velikog značaja za cjelokupni zdravstveni sistem, ali i da je u pitanju "živa materija" koja će sigurno biti unapređivana i u narednim godinama.