latinica  ћирилица
02/02/2023 |  12:31 | Autor: SRNA

Banjaluka: Konkurs za idejno rješenje ljetne pozornice i spomen-obilježja pored Pravnog fakulteta

Univerzitet u Banjaluci raspisao je međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje ljetne pozornice, spomen-obilježja studentima i radnicima ovog univerziteta stradalim u proteklom ratu i pratećeg parterno-pejzažnog uređenja na lokaciji između Pravnog fakulteta, Ulice majke Јugovića, obale Vrbasa i objekata Univerzitetskog kliničkog centra.
Pravni fakultet Banjaluka - Foto: RTRS
Pravni fakultet BanjalukaFoto: RTRS

Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Miroslav Malinović rekao je novinarima nakon sastanka sa predstavnicima grada Banjaluke da je konkurs otvoren do 16. marta i da je nagradni fond 15.000 KM.

- Očekujemo prijave na konkurs ne samo sa ovih prostora, nego i iz inostranstva - naveo je Malinović i dodao da bi do 31. marta konkursna komisija trebalo da izabere rješenje.

Prema njegovim riječima, planirani kapacitet je između 280 i 330 sjedećih mjesta u auditorijumu, oko 250 kadrata same scene i ukupne površine između 1.000 i 1.200 metara kvadratnih kompleksa otvorene scene i spomen-obilježja.

Malinović je rekao da se predviđa zadržavanje zelenila i očuvanje više od 50 odsto ozelenjenosti same parcele.

On je zahvalio gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću i gradskim službama koji su uputili inicijativu za uređenje prostora u neposrednoj blizini Pravnog fakulteta, te naveo da konkurs ide na trošak Univerziteta, nakon čega dalje preuzima grad.

Malinović je podsjetio da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ratu poginulo ukupno 89 studenata i radnika Univerziteta u Banjaluci i naveo da je veliki broj studenata i zaposlenih učestvovao u proteklom ratu.

Ovlašteni potpisnik u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje Vuk Višekruna rekao je da je u okviru saradanje sa Univerzitetom grad pokrenuo inicijativu za izgradnju ljetne pozornice na prostoru ispred Pravnog fakulteta.

- Univerzitet je imao ideju da se kroz to idejno rješenje na neki način oda i počast studentima i profesorima koji su izgubili život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Postignut je dogovor da se objedini to rješenje, da se ide na izradu međunarodnog konkursa gdje će tema prvenstveno biti amfiteatar, ali koji će sadržavati i spomen-obilježje - pojasnio je Višekruna.

On je naveo da je nosilac izrade konkursa Univerzitet u Banjaluci i izrazio nadu da će biti dosta kvalitetnih radova.

Višekruna je dodao da je grad inicijalno za ovaj projekat u gradskom budžetu za ovu godinu planirao 800.000 KM, te da će tačna vrijednost biti poznata nakon izrade projektne dokumentacije.

U konkursu je navedeno da se očekuje da radovi ponude rješenje čija će se forma skladno uklopiti u lokaciju, postojeće izgrađene strukture u neposrednoj blizini, kultivisani i prirodni pejzaž, imajući u vidu i buduće gradnje na susjednim parcelama.