latinica  ћирилица
02/02/2023 |  15:33 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

U zdravom tijelu, zdrav duh; Novi priručnik za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja? (VIDEO)

Učiteljica Osnovne škole "Sveti Sava" u Foči Nataša Vukadin napisala je Priručnik za izvođenje nasatave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja od drugog do petog razreda osnovne škole.
Fizičko - Foto: RTRS
FizičkoFoto: RTRS

Pojašnjava da je povod bio uvođenje novina u nastavu za ovaj predmet, ali i promjena naziva u kojoj uz fizičko, dodato i zdravstveno vaspitanje. Takođe u donošenju odluke na pripremu ovog priručnika uticalo je i iskustvo u pripremi za nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

U priručniku su i praktična rješenja, kako što lakše primijeniti metode, da bi se uspješno postigao cilj i zadatak održavanja časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. To podrazumijeva i primjenu nastavnih učila u ovom važnom predmetu koji se bavi razvojem djece, najprije uobličavanjem nasljeđenog u vrtićima i pripreme za nastavu u višim razredima.

Da se u zdravom tijelu, razvija zdrav duh, đaci rado usvajaju u školi. Fizička aktivnost uz igru, stvara uslove i za druženje u školi i kod kuće. Da se đaci ne nadmeću u igri, nego da se u druženju, zdravo razvijaju i usvajaju osobine, koje će poboljšati njihovo odrastanje.

Pripremanje nastave i organizacija časa, igre vježbe i različiti oblici kretanja kao sredstva za realizaciju ciljeva i zadataka časa, praćenje napretka i ocjenjivanje učenika, sa slikovitim primjerima, stalo je na više od 200 stranica priručnika čiji izdavač je Centar za kulturu i informisanje.