latinica  ћирилица
02/02/2023 |  15:46 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

"Saradnjom osigurati da se istorija zasniva na naučnim dokazima"

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci održan sastanak između predsjednika ove ustanove Rajka Kuzmanovića i mitropolita Dabrobosanskog Hrizostoma.
Mitropolit Hrizostom i Kuzmanović - Foto: RTRS
Mitropolit Hrizostom i KuzmanovićFoto: RTRS

Nakon sastanka poručeno je da će saradnja između najstarije institucije Srpske pravoslavne crkve i Akademije nauka umjestnosti biti nastavljena i u budućnosti.

Mitropolit Dabrobosanski Hrizostom poručio je da postoji mnogo tema o kojima se treba razgovarati a najvažnija je istorija srpskog naroda.

- Istorija se ne može praviti na lažima i neistinama, već na argumentima, činjenicama i naučnim dokazima - rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Kuzmanović je zahvalio mitropolitu dabrobosanskom što je pokrenuo cjelokupnu akciju da se unaprijedi saradnja između SPC i ANURS, koja već postoji i koja ima rezultate.

- Ne smijemo dozvoliti da se na lošim i neustavnim činjenicama gradi istorija, jer istorija nije nešto što se stvara od danas do sutra. Ona se stvara vijekovima i na sreću imamo našu srpsko-pravoslavnu istoriju koja je duga i koja treba da se proučava i sa naučnog aspekta - rekao je Kuzmanović