latinica  ћирилица
02/02/2023 |  22:04 ⇒ 22:14 | Autor: SRNA

Prijedor: Promovisane dvije knjige Milorada Savića iz Benkovca

U Prijedoru su večeras promovisane knjige "Djela i stilovi umjetnosti Srpske pravoslavne crkve u Dalmaciji" i "Putovanje srpskom kulturom Dalmacije" autora Milorada Savića iz Benkovca, a riječ je o djelima iz obimne izdavačke djelatnosti Krajiškog kulturnog centra "Sveti Sava" iz Banjaluke.
Prijedor - promovisane dvije knjige Milorada Savića iz Benkovca - Foto: SRNA
Prijedor - promovisane dvije knjige Milorada Savića iz BenkovcaFoto: SRNA

Predsjednik Centra Dragan Krošnjar rekao je novinarima da okupljaju Srbe izbjegle iz Republike Srpske Krajine i Hrvatske radi promocije bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa dalmatinskih Srba i krajiške kulture.

- Želimo da sačuvamo tu kulturu, da je identifikujemo i prezentujemo Srbima i svim drugim narodima u Republici Srpskoj i BiH, a i šire, da vide ko smo i šta smo tamo vijekovima imali, u našim istorijskim postojbinama - od Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije -  rekao je Krošnjar.

U prvoj knjizi predstavljeni su stilovi umjetnosti i crkvenog slikarstva, poznati umjetnici koji su dolazili na prostore Dalmacije ili su odatle poticali, učili u Veneciji i drugim gradovima, kroz razne stilove od vizantijskog, kritskog, italo-kritskog do baroknog.

- U "Putovanju srpskom kulturom Dalmacije" autor je prikazao poznate ljude i događaje, mostove, gradine, kule, razne predmete, jer znamo da je Dalmacija praktično muzej na otvorenom i gdje god da kopate naći ćete nešto iz istorije što je vrijedno i vezano za srpski, ali i za druge narode - rekao je Krošnjar.

On je dodao i da je autor knjige Milorad Savić, istoričar umjetnosti i osnivač Muzeja u Benkovcu 1978. godine.

- Savić i dalje radi i piše. Vratio se 2005. u Benkovac i upravo radi na drugom izdanju knjige "Putovanje srpskom kulturom Dalmacije" - potvrdio je Krošnjar.

Istoričar umjetnosti Mladen Banjac je istakao da knjiga "Djela i stilovi umjetnosti SPC u Dalmaciji" predstavlja kapitalno djelo zbog toga što se dalmatinsko slikarstvo, koje je tekovina srpske kulture i tradicije, nije istraživalo do samog kraja 20. vijeka.

- Nacionalna istorija umjetnosti je nekako zanemarila ovaj prostor zbog različitih istorijskih zbivanja, a riječ je o najbogatijem kulturnom prostoru kada je u pitanju sakralna umjetnost - rekao je Banjac.

On je dodao da su malobrojni autori koji su se bavili ovom temom, a da je djelo zaista kapitalno i obuhvata ogroman istorijski period Dalmacije, od kasnog Srednjeg vijeka sve do 20. vijeka.

Direktor Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" Gordana Vila, koja je bila domaćin ove književne večeri, izjavila je da je ovo prva saradnja sa Krajiškim kulturnim centrom "Sveti Sava" iz Banjaluke.

- Ovo je početak saradnje i želimo da i ubuduće predstavimo njihovu izdavačku djelatnost, koja je obimna - istakla je Vila.

Ona je najavila da će 14. februara, u okviru konkursa za izbor i promociju publikovanih djela, biti promovisana knjiga Milke Vasić Glušac "Žene bez muškaraca".