latinica  ћирилица
03/02/2023 |  07:31 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

Lolić: Gerontološki centar u Banjaluci brine o 325 korisnika (VIDEO)

Nažalost, starimo kao nacija, a mlađi odlaze i čini nam se, sve više će nam trebati gerontoloških centara, odnosno objekata za smještaj starih i nemoćnih lica.
Vinko Lolić - Foto: RTRS
Vinko LolićFoto: RTRS

Јavna ustanova Gerontološki centar Banjaluka reprezentativna je ustanova ovog tipa. Osoblje, smještaj i usluge Centra su po evropskim i svjetskim standardima, rekao je direktor centra Vinko Lolić gostujući na našem Јutarnjem programu.

Dodao je da je ovo najveća ustanova ovog tipa u Srpskoj u kojoj trenutno boravi 325 korisnika, a dio objekta sa 72 kreveta je namijenjen za nepokretna i nemoćna lica.

- Mi smo još 2013. godine prepoznali problem sa sve većim prilivom starih, potpuno do djelimično nepokretnih lica u Srpskoj, tako da smo uz pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i ministra zdravlja Ranka Škrbića donaciju od 1,2 miliona evra Vlade Azerbejdžana usmjerili za igradnju savremenog objekta, možda najboljeg u regionu - istakao je Lolić.

Kako je naglasio, Centar pruža usluge stanovanja, ishrane, redovne brige o čistoći prostora, promjene posteljine, higijeni korisnika, prevoz sanitetskim vozilom i 24-satno dežurstvo medicinskog osoblja.

- Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite nabavili smo i sanitetsko vozilo koje je neophodno kako bi smo našim korisnicima osigurali brz i bezbjedan prevoz do zdravstvenih ustanova - kaže Lolić.

U ustanovi radi 107 zaposlenih i ne zapošljavaju više radnika zbog ograničenog budžeta.

- Od 107 zaposlenih, medicinskih radnika je 39. Јedina smo ustanova ovog tipa u Srpskoj koja ima stalno zaposlenog doktora, kao i ugovore sa specijalistima koji dolaze po potrebi - dodao je Lolić.

Naglasio je da za smještaj u ovoj ustanovi postoje liste čekanja jer je sve više osoba sa teškim bolestima kao što su Alchajmerova bolest, moždani udar, demencija i slično.