latinica  ћирилица
03/02/2023 |  08:57 ⇒ 11:36 | Autor: RTRS

Vodič kroz budžet Srpske: Informacije o prikupljanju poreza dostupne građanima

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je danas da je izrađena brošura "Građanski vodič kroz budžet Republike Srpske za 2023. godinu", koja se u elektronskom obliku može preuzeti na portalu Vlade Republike Srpske.
Poreski prihodi u 2023. godini -
Poreski prihodi u 2023. godini

Ministarka finansija Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja ovog dokumenta upoznati građane sa zakonskim i finansijskim okvirima za usvajanje budžeta, procedurama za donošenje i samom strukturom budžeta, uključujući način prikupljanja budžetskih sredstava, kao i njihovu raspodjelu.

- Najveći dio budžetskih sredstava prikuplja se kroz naplatu poreza, te je obaveza Ministarstva finansija da građanima na jednostavan i razumljiv način pružimo informacije o prikupljanju i trošnju tog novca. Na taj način ćemo dati doprinos razumijevanju procesa upravljanja javnim finansijama i njegovom unapređenju - poručila je Vidovićeva.

Prilikom izrade budžeta Republike Srpske, čiji okvir za 2023. godinu iznosi 5,4 milijarde KM, težilo se pravičnoj raspodjeli budžetskih sredstava u skladu sa trenutnim ekonomskim kretanjima, uz istovremeno održanje stabilnosti javnih finansija Republike Srpske. Najznačajniji izdaci, obrazloženi detaljno u "Građanskom vodiču kroz budžet Republike Srpske za 2023. godinu", su usmjereni na podršku stanovništvu i podsticajne mjere privredi i poljoprivredi - navodi se u saopštenju.

"Građanski vodič kroz budžet Republike Srpske za 2023. godinu" možete preuzeti na LINKU.