latinica  ћирилица
04/02/2023 |  11:35 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije posjetio hram SPC i Akademiju Svetog Save

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetio je Saborni hram Svetog Vaskrsenja Hristovog i Akademiju Svetog Save u Čikagu.
Patrijarh Porfirije (Foto: SPC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: SPC)

Patrijarha Porfirija, u čijoj pratnji su bili episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor DŽomić i protođakon Dragan Radić, dočekao je juče episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, sa sveštenstvom Sabornog hrama i mnogobrojnim parohijanima, saopšteno je danas iz SPC.

Najmlađi članovi parohije, obučeni u srpsku narodnu nošnju, dočekali su patrijarha Porfirija hljebom i solju, a zatim je uslijedio svečani čin doksologije koji su služili sveštenici i đakoni Sabornog hrama.

Patrijarh Porfirije je zatim posjetio Akademiju Svetog Save, parohijsku školu u kojoj se nastava odvija prema dvojezičnom planu rada, gdje je su učenici izveli bogat kulturno-umjetnički program.

Njegova svetost izrazio je radost zbog prikazanog znanja i umijeća učenika škole, a naročito njihovog poznavanja srpskog jezika i kulture, te zahvalio vladici Longinu i čikaškom sveštenstvu na trudu i brizi za povjerenu im pastvu, navodi se u saopštenju.

Patrijarh srpski se zatim, u pratnji i episkopa dalmatinskog Nikodima, uputio u Šerevil, gdje će biti održana donatorska večera za manastir Krku, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji.