latinica  ћирилица
04/02/2023 |  18:40 ⇒ 05/02/2023 | 08:11 | Autor: RTRS

Najmlađi derventski poljoprivrednik: Sreću čini puna štala krava (VIDEO)

Dvadesetčetvorogodišnji Stefan Railić najmlađi je derventski poljoprivrednik.
Stefan Railić - Foto: RTRS
Stefan RailićFoto: RTRS

Sa tek navršenih 18 godina registrovao je poljoprivredno gazdinstvo i počeo proizvodnju mlijeka. Šest godina poslije, povećao je proizvodnju i broj grla.

Iskusio je život u inostranstvu, gdje se nije dugo zadržao, lako je donio odluku da se vrati na ognjište. Imanje je naslijedio od roditelja, to mu je bila dobra osnova za početak. Trenutno ima 19 grla visokomliječnog crnog holštajna.

- Ovo je porodična farma, radimo mi sami, bez radne snage koju je danas teško i pronaći - kaže mladi poljoprivrednik Stefan.

Desna ruka Stefanu je majka, pomognu i baka i djed, dok zahvaljujući sestri svaka krava ima ime. Milka, Aurora, Ana, i ostalih 13 krava svakodnevno slušaju muziku koja ih opušta. Na taj način do njih ne dopiru spoljašnji zvukovi, pa je mliječnost bolja, a krave mirnije.

- Ovo je visoko proizvodno grlo i one vole da se oko njih provede dosta vremena i da se uloži u njih. Onaj ko uloži u proizvodnju, on i ima i rezultat - kaže Stefan.

Od poljoprivrede se može zaraditi, ali novac, kaže, ne smije biti prioritet za bavljenje ovim poslom. Za ovog mladog poljoprivrednika sreću predstavlja puna štala krava i nabavka nove mehanizacije.