latinica  ћирилица
05/02/2023 |  08:33 | Autor: SRNA

Otežan saobraćaj u istočnim krajevima

Saobraćaj se ovog jutra u istočnim krajevima odvija otežano zbog snijega, poledice i slabe vidljivosti, a iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju putne pravce Vlasenica - Han Pijesak preko Han Pogleda, Trnovo - Foča preko prevoja Rogoj, Foča - Gacko preko prevoja Čemerno.

Na putu Sarajevo - Rogatica preko Romanije zbog snijega i leda na kolovozu na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Snijeg otežava saobraćanje i na putnim pravcima Sarajevo - Tuzla, Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje i Posušje - Tomislavgrad.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava povremeno jak vjetar, naročito na području Hercegovine i Kneževa.

Na putnom pravcu Posušje - Blidinje, zbog jakog vjetra i nanosa, ne preporučuje se kretanje ni za jednu od kategorija vozila.

Na putevima na području Livna, Šuice, Kupresa i Glamoča jak vjetar stvara snježne nanose.

Јak vjetar i snijeg koji intezivno pada, otežavaju saobraćanje i na putevima ka planinama na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Vozačima iz AMS savjetuju maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na magistralnom putu Gradiška - Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno.

Za vrijeme postavljanja rasvjete u tunelu "Sijeračke stijene" na dionici magistralnog puta Dobro Polje - Miljevina izmijenjen je režim saobraćaja, kao i zbog radova u tunelu "Čeljigovići" na magistralnom putu entitetska granica Lapišnica-Ljubogošta.

Režim saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Prijedor - Kozarac radi uključivanja i isključivanja sa terena mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka - Prijedor.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na magistralnom putu Gradiška - Nova Topola - Klašnice zbog rehabilitacije kolovoza, te na dionici Klašnice jedan - Nova Topola zbog izgradnje tri kružna toka.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška - Nova Topola i Čatrnja - Gradiška takođe je izmijenjen režim saobraćaja.

Izmijenjen režim saobraćaja na snazi je i na petlji Јohovac zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Јohovac do Vukosavlja, kao i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela "Putnikovo brdo dva".

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Јablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Foča - Goražde, u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, te na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik - Glavičice u rejonu Stari Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća "Ruding", u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran - Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje - Donja Trnova - Glavičice - Mezgraja.

Na području FBiH sporije zbog radova saobraćaj se odvija na magistralnim putevima Јajce - Donji Vakuf u tunelu "Skela" i Mostar - Stolac.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.