latinica  ћирилица
06/02/2023 |  14:51 ⇒ 15:02 | Autor: RTRS

Šeranić sa predstavnicima sindikata u zdravstvu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima održao je danas niz sastanaka sa predstavnicima sindikata u zdravstvu na kojima je razgovarano o postignutim rezultatima u prethodnom periodu, zajedničkim aktivnostima i planovima za naredni period, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Srpske.
Šeranić sa predstavnicima sindikata u zdravstvu (Foto: Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske) -
Šeranić sa predstavnicima sindikata u zdravstvu (Foto: Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske)

Šeranić se sastao sa predstavnicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srpske, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srpske i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Srpske.

Krajem ove sedmice biće organizovan i sastanak sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Šeranić se zahvalio predstavnicima sindikata na konstruktivnoj saradnji i napomenuo da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske ostaje posvećeno da sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pronalazi dugoročna rješenja za stabilnost zdravstvenog sistema, kao i ekonomsko-socijalnog položaja radnika.

Podsjetio je da je samo u prošloj godini tri puta povećavana plata zaposlenima u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, kako kroz izmjene zakona tako i povećanjem cijene rada.

Razgovarano je i o organizaciji analize plata, budžeta i rasta cijena, a koja bi trebalo da bude sprovedena u drugom kvartalu 2023. godine prema sporazumu iz juna prošle godine, kao i želji svih sindikata da se uključe u ovaj proces.

Na sastanicima je posebno bilo riječi o novim zakonskim rješenjima koja će se ticati djelatnosti u zdravstvu i posebno unapređenja sestrinske struke kroz strukovna udruženja, kontinuiranu edukaciju ovog kadra, kao i aktivnu ulogu zdravstvenih ustanova u domenu unapređenja ove profesije i kompetencija.

Sagovornici su se usaglasili da je napravljen veliki pomak donošenjem novih zakona u oblasti zdravstva, posebno Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, te da je u prethodnom periodu učinjen značajan pomak u prepoznavanju potreba medicinskog kadra i adekvatnog vrednovanja rada.