latinica  ћирилица
09/02/2023 |  14:00 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Poznati rezultati Јavnog konkursa za otkup knjiga objavljenih u Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas rezultate Јavnog konkursa za otkup knjiga objavljenih u Srpskoj u 2022. godini i Јavnog konkursa za sufinansiranje projekata koji podstiču razvoj publike u kulturi Srpske, saopšteno je iz ovog Ministarstva.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Rezultate konkursa za sufinansiranje projekata koji podstiču razvoj publike u kulturi Srpske možete pogledati OVDЈE.

Rezultati konkursa za otkup knjiga objavljenih u Srpskoj dostupni su OVDЈE

Kada je riječ o otkupu knjiga, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske otkupilo je 23 publikacije od 13 izdavača u ukupnoj vrijednosti od 23.862,85 KM, a koje je Komisija za vrednovanje projekata iz oblasti izdavačke djelatnosti i otkup knjiga ocijenila najboljim.

Na Јavni konkurs za otkup knjiga objavljenih u Republici Srpskoj u 2022. godini, prijavilo se ukupno 16 izdavača sa 39 publikacija, navodi se u saopštenju.

Komisija je nakon izvršene selekcije i izbora dostavljenih prijava, predložila otkup 23 publikacije od 13 izdavača.

Ministarstvo je sve publikacije otkupilo u 43 primjerka za potrebe svih narodnih biblioteka u Republici Srpskoj.

Komisija za vrednovanje projekata iz oblasti izdavačke djelatnosti i otkupa knjiga u obzir su uzeli knjige od značaja za kulturu i umjetnost Republike Srpske iz sljedećih kategorija: domaća književnost (proza, poezija, eseji, drama, kritika, knjige za djecu), prevedena književnost (proza, poezija, eseji, drama, kritika) objavljena od strane izdavača iz Republike Srpske, te publikacije iz oblasti umjetnosti  koje predstavljaju naše kulturno nasljeđe i savremenu kulturu i umjetnost.

Kriterijumi za izbor i selekciju publikacija za otkup su ukupna književna i umjetnička vrijednost djela, kulturni i javni interes objavljivanja djela, promocija i afirmacija književnosti i kulture Republike Srpske, te kvalitetna realizacija sadržaja i tehnička opremljenost publikacije.

Kada je riječ sufinansiranju projekata koji podstiču razvoj publike u kulturi Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske sufinansiraće osam projekata koji podstiču razvoj publike u kulturi Srpske u ukupnom iznosu od 76.000,00 KM, navodi se u saopštenju.

Komisija, koju je rješenjem imenovao ministar prosvjete i kulture, izvršila je ocjenjivanje i vrednovanje 44 projekta pristigla na Јavni konkurs za sufinansiranje projekata koji podstiču razvoj publike u kulturi Republike Srpske, koji je raspisan 28. novembra 2022. godine.

Ocjenjivanje i vrednovanje projekata vršeno je na osnovu sljedećih kriterijuma:

1) kvalitet dostavljenog projekta,
2) doprinos razvoju kulture i umjetnosti u Republici,
3) doprinos projekta jačanju organizacije (ustanove ili udruženja),
4) procjene uticaja projekta na sredinu u kojoj se projekat sprovodi,
5) orginalnosti i specifičnosti programskih aktivnosti,
6) kvalitet dosadašnjih realizovanih projekata i ostvarenih rezultata nosioca projekta.

Cilj ovog konkursa je stvaranje angažovane publike kroz sufinansiranje projekata koji za cilj imaju povećanje vidljivosti kulturnih sadržaja u digitalnom obliku i drugim medijima, razvoj modela za interaktivnu komunikaciju sa publikom, edukaciju u kulturi, kao i osmišljavanja inovativnih pristupa u uspostavljanju komunikacije sa umjetničkim djelima.

Razvoj publike predstavlja i jedan od ciljeva koji su utvrđeni Strategijom razvoja kulture Republike Srpske za period od 2017. do 2022. godine.

Pravo prijavljivanja na konkurs imale su lokalne ustanove kulture čiji je osnivač lokalna zajednica, udruženja sa utvrđenim statusom i ostala udruženja u kulturi.