latinica  ћирилица
09/02/2023 |  16:05 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Srpska dobila još jedan spomenik prirode

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku o proglašenju Spomenika prirode "Crvene stijene", kojom se ovo područje stavlja pod zaštitu radi očuvanja reprezentativnih i atraktivnih geomorfoloških i pejzažnih obilježja zapadnog oboda planine Romanije.
Planinarski dom "Crvene stijene" - Foto: RTRS
Planinarski dom "Crvene stijene"Foto: RTRS

Najmarkantniji oblik reljefa su same Crvene stijene, kao reprezentativan primjer širokih čela navlaka masiva Romanije, koja su reljefno istaknuta pretežno vertikalnim stjenovitim liticama visokim preko 100 metara. Terenskim istraživanjima registrovano je 300 taksona vaskularnih biljaka, od kojih je 10 endemično za Balkansko poluostrvo. Od pojedinačnih stabala, ističe se breza ispod sipara, koja je neobične građe, kore i staništa, te crni bor, izuzetnog položaja na litici, habitusa i staništa, navedeno je u saopštenju Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U postupku proglašenja ovog zaštićenog područja utvrđena je kategorija tri - spomenik prirode. Spomenik prirode je manja, neizmijenjena ili djelimično izmijenjena prirodna prostorna cjelina, objekat ili pojava, fizički jasno izražen, prepoznatljiv i jedinstven, reprezentativnih geomofoloških, geoloških, hidrografskih, botaničkih i drugih obilježja, kao i ljudskim radom formirana botanička vrijednost od naučnog, estetskog, kulturnog ili obrazovnog značaja.

Spomenik prirode "Crvene stijene" prostire se na području opština Pale i Sokolac, u ukupnoj površini od 15,1 hektara.

Upravljanje Spomenikom prirode "Crvene stijene" povjerava se Јavnom preduzeću šumarstva Šume Republike Srpske, Šumskom gazdinstvu Јahorina, Pale i Šumskom gazdinstvu Romanija, Sokolac.

Nakon stavljanja Crvenih stijena pod zaštitu, u Republici Srpskoj postoje 34 zaštićena područja, čija ukupna površina iznosi 73.038,43 ketara, a što predstavlja 2,96 odsto teritorije Republike Srpske, navodi se u saopštenju.