latinica  ћирилица
12/02/2023 |  10:37 ⇒ 11:10 | Autor: RTRS

Dodik: ZSO na Kosmetu u nekom dijelu treba da liči na Republiku Srpsku (VIDEO)

Zajednica srpskih opština treba da ima izvršna ovlašćenja i da u nekom delu liči na Republiku Srpsku, od koje je Sarajevo stalnim napadima i optužbama napravilo "babarogu", kaže u intervjuu za Kosovo onlajn u Beču predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

On napominje i da se francusko-njemački prijedlog ne razlikuje mnogo od nekih u prošlosti, s obzirom da je zasnovan na zahtjevu da Srbija, makar prećutno treba da prizna Kosovo, što, ističe, nikada ne bi trebalo da se desi, dodajući da treba vjerovati predsjedniku Aleksandru Vučiću kada kaže da Srbija odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije.

 

- Međunarodnoj zajednici ne treba vjerovati, ali treba razgovarati, i odbacivati svaki prijedlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu pozicij - poručio je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u francusko-njemački prijedlog za rješavanje pitanje Kosova nema ničeg dobrog za Srbiju, ali da mora da se razgovara.

- Taj prijedlog se ne razlikuje mnogo od onoga što smo gledali u prošlosti, baziran je na činjenici da Srbija treba, na jedan način, prećutno da prizna Kosovo. Što je ozbiljna nemogućnost za samu Srbiju. Predsjednik Vučić je apsolutno, kao i svaki odgovorni državnik, to primio, i nije mogao da odbaci u trenutku kada su mu predali dokument, nego je morao da obavi javnu raspravu - kaže Dodik.

Srbija, ističe, odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, pa taman to bila i prećutna saglasnost.

- To je nešto što je čitava nacija mogla da čuje u parlamentu i tome treba vjerovati - dodao je.

Dodik ističe da Srpska podržava da se ne prizna Kosovo.

- Bosna i Hercegovina, zato što Republika Srpska to neće, prateći politiku Beograda, nije priznala Kosovo. Mnogo puta sam bio izložen pritiscima da se to učini, pa nisam. Јednako tako, i sam Vučić i rukovodstvo Srbije su dnevno izloženi raznim zahtjevima u pokušaju da naprave atmosferu pritiska koja treba da dovede do njima potrebnog rješenja. O tome treba razgovarati i slažem se sa Vučićem kada je rekao da razgovore nastavlja od onog trenutka kada se formira Zajednica srpskih opština, sa izvršnim funkcijama koje mora imati kao što je dogovoreno - ističe Dodik.

Prema njegovom mišljenju, ne treba nastavljati razgovore dok se ZSO ne formira u dogovorenom kapacitetu, a ne kako sada mešetare Albanci.

- Bez izvršnih funkcija, nema nikakvog smisla praviti praznu ljušturu koja ničemu ne služi - zaključio je predsjednik Srpske.