latinica  ћирилица
16/02/2023 |  11:03 | Autor: SRNA

Pripadnici HOS-a prije 31 godinu likvidirali porodicu Olujić

Danas se navršava 31 godina od likvidacije četvoročlane porodice Olujić u Cerni kod Županje koju su zbog njihove etničke pripadnosti izvršili pripadnici izviđačko-diverzantske čete Hrvatskih obrambenih snaga, saopštio je Informaciono-dokumentacioni centar "Veritas".
Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" - Foto: RTRS
Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas"Foto: RTRS

Radomira Olujića /38/, njegovu suprugu Anicu /37/ i njihovu maloljetnu djecu Milenu /16/ i Marka /13/ ubili su 17. februara 1991. godine pripadnici HOS-a kojom je komandovao Tomislav Madi.

Toga dana, u predvečernjim časovima, u Komletincima u zgradi Osnovne škole, gdje je bio štab izviđačko-diverzantske čete HOS-a, Madi je izdao naredbu pripadnicima čete Mariu Јuriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i osobi s nadimkom Bosanac, da odu u Cernu i "pobiju četnike" za koje on zna, iako je znao da je riječ o civilnim osobama.

U saopštenju se navodi da im je Madi naredio da miniraju kuću, te im je za to dao puške, pištolje, mine, štapin, detonatorske kapisle i dva prigušivača.

Po Madijevom naređenju njih je odvezao na adresu i pokazao im kuću porodice Olujić pripadniku iste jedinice Mijo Starčević.

Јurić, Poštić, Lazić i Bosanac su ušli u kuću i iz vatrenog oružja ispalili više metaka u članove porodice Olujić, pri čemu je 10 projektila pogodilo Radomira, šest Anicu, a po 11 maloljetnu Milenu i Marka, zbog kojih su svi preminuli na licu mjesta.

Ubice Poštić i Lazić su iz kuće uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500 tadašnjih njemačkih maraka, beretku, lančić s privjeskom djeteline s četiri lista i par zlatnih naušnica, a nakon neuspješnog pokušaja miniranja kuće vratili se u bazu i ukradene stvari i predali Madiju.

Tek 15 godina kasnije, državno tužilaštvo u Vukovaru je 29. decembra 2006. godine podiglo optužnicu protiv tih pripadnika HOS-a zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, po kojoj ih je dvije godine kasnije Županijski sud u Vukovaru nepravosnažno i osudio na ukupno 57 godina zatvora - Madija na 20, Јurića na 12, Poštića na osam, Lazića na sedam i Starčevića na 10 godina.

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je kazne Madiju na 15 godina, Poštiću na sedam, a Starčeviću na osam godina zatvora, dok je Јuriću i Laziću potvrdio kaznu.

Ubistvo porodice Olujić spada među najmonstruoznije likvidacije čitavih porodica zbog njihove etničke pripadnosti u ratu devedesetih godina prošlog vijeka, uz ubistva četvoročlane porodice Kozbašić u Petrinji novembra 1991. godine, tročlane porodice Zec u Zagrebu decembra 1991. godine, četvoročlane porodice Čengić u Erveniku kod Knina januara 1992. godine i četvoročlane porodice Radosavljević u Daruvaru februara 1992. godine.

Supružnici u pomenutim porodicama bile su mješovitog hrvatskosrpskog sastava, osim porodice Radosavljević u kojoj su oba supružnika bili srpske nacionalnosti.

Ubice porodice Olujić su pripadnici HOS-a, kojeg je krajem juna 1991. osnovala Hrvatska stranka prava /HSP/.

HOS se u januaru 1992. potpuno integrisao u Hrvatsku vojsku, a zvanične oznake HOS-a su iste one koje su bile i za vrijeme Pavelićeve NDH-a, a koje i danas njeni pripadnici javno i nesmetano svakodnevno ističu širom Hrvatske, ističe "Veritas".