latinica  ћирилица
05/03/2023 |  19:48 ⇒ 06/03/2023 | 06:40 | Autor: SRNA

Ostojić: Kavazovićev poziv na rat - projekat unitarne islamske države

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić smatra da najnovije poruke poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića u kojima poziva na rat samo potvrđuju da je to projekat unitarne islamske države.
Radan Ostojić - Foto: RTRS
Radan OstojićFoto: RTRS

- Očigledno je da projekat unitarne islamske države u kojoj neće biti drugih naroda i drugih vjeroispovijesti osim muslimanske predstavlja udruženi poduhvat u koji je, osim bošnjačkog političkog rukovodstva, uključena i Islamska zajednica - rekao je Ostojić Srni, komentarišući izjavu Kavazovića da se BiH brani u institucijama, te da ukoliko one "padnu", zemlju treba braniti oružjem.

Ostojić je istakao da je krajnje neprihvatljivo da najviši muslimanski vjerski velikodostojnici, umjesto na mir, suživot, ekonomski i svaki drugi prosperitet, pozivaju na rat koji sa sobom nosi patnju, stradanje, progone i sva druga zla.

On je ukazao da nikada nijedan velikodostojnik Srpske pravoslavne crkve nije pozivao na rat, ubijanja i stradanja bilo kojeg naroda.

- Mira, pomirenja, prosperiteta i stabilnosti u BiH neće biti sve dok ovakve izjave dolaze sa bošnjačke strane koja mora da shvati da samo dejtonska BiH, sa jasno definisanim uređenjem u kojem Republika Srprska prestavlja ravnopravni subjekt sa teritorijom, Ustavom, institucijama i nadležnostima ima šanse da preživi jer sve drugo vodi razlazu - poručio je Ostojić.

Kavazović je za MTV Igman izjavio da je "današnja borba u institucijama BiH" i da se ne smije dozvoliti da se one ruiniraju.

- Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to ’92. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem - dodao je Kavazović.