latinica  ћирилица
07/03/2023 |  18:11 ⇒ 18:30 | Autor: SRNA

U Doboju proslavljen jevrejski praznik Purim

Јevrejskom kulturnom centru u Doboju večeras je proslavljen jevrejski praznik Purim, koji se slavi kao znak sjećanja na izbavljenje Јevreja od istrebljenja tokom njihovog ropstva u Persiji.
U Doboju proslavljen jevrejski praznik Purim - Foto: SRNA
U Doboju proslavljen jevrejski praznik PurimFoto: SRNA

Predsjednik Јevrejske opštine u Doboju Danijel Atijas rekao je novinarima da se ovaj praznik proslavlja na 14. adar, datum kada je vezir persijskog cara Haman odlučio da izvrši pokolj nad Јevrejima simbolično bacivši kocku, koja se na hebrejskom naziva pur.

On je tokom istorijskog časa naveo da je za oslobađanje Јevreja od ropstva najzaslužnija bila robinja Ester, koja je uspjela da otkrije Hamanovu zavjeru i tako spasila svoj narod od stradanja.

Sekretar Јevrejske opštine u Doboju Dario Atijas rekao je da se Purim proslavlja dva dana i da je jedan od najradosnijih praznika u jevrejskom narodu u kojem najviše uživaju djeca jer dobijaju poklone.

On je naveo da su od Evropske jevrejske asocijacije i Konferencije rabina evrope dobili poklone u vidu knjiga o Esteri koje su večeras podijelili članovima.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici jevrejskih opština iz Banjaluke i Sarajeva.

Članica Јevrejske zajednice iz Sarajeva Tea Abinon objašnjava da oni ovaj praznik obilježavaju organizujući sijelo za sve članove, uz predstavu za djecu, a jevrejska ženska sekcija "Bohorete" pripremi hranu i za tu priliku specijalne kolačiće koji predstavljaju Hamanove uši kao podsjećanje na njegovo uništenje.

Prema jevrejskom običaju, tokom besjede o Ester, obavezno je stvaranje buke najčešće čegrtaljkama na pomen Hamana.

Purim je istorijski praznik i slavi se kao znak sjećanja na izbavljenje Јevreja od istrebljenja tokom njihovog ropstva u Persiji, a događaji koji o tome govore opisani su u Knjizi o Esteri, koja čini dio Starog zavjeta.