latinica  ћирилица
09/03/2023 |  14:06 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Špirić: Kriza u FBiH eskalirala do mjere pozivanja na oružane sukobe

Predsjedavajući Doma naroda Paralamentarne skupštine BiH Nikola Špirić tvrdi da će institucije vlasti na nivou BiH imati veliki problem ukoliko se ne riješi kriza vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ koja je eskalirala do mjere u kojoj se poziva na nerede, pa čak i na oružani sukob.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

On smatra da su svakodnevne optužbe između političkih aktera u FBiH najveći neprijatelj napretka BiH, te da ne postoji nijedan razuman argument da se Republika Srpska optužuje za generisanje krize u BiH.

-Zbog toga su sve manje jasni istupi iz ambasada i međunarodnih organizacija koji po svaku cijenu pokušavaju nametnuti krivicu Republici Srpskoj i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku. Nemoguće da ne vide da je u Srpskoj vlast formirana u zakonskom roku, a Vlada FBiH je četiri godine u tehničkom mandatu. Ustavni sud FBiH jedva je popunjen, Klub Srba je nakaradno popunjen i ne sprovode se odluke Ustavnog suda, a imovina Srba u FBiH nestaje iz grunta - rekao je Špirić.

On navodi da se, uprkos ovim činjenicama, sve vrijeme krive institucije Republike Srspke za navodno otimanje imovine iako se poštuje svako slovo Ustava BiH, domaćeg zakonodavstva i međunarodne legislative o ljudskim pravima.

- Svi ovi argumenti upućuju da neko želi zadržati stanje krize u BiH ne birajući sredstva - ukazao je Špirić.

On je rekao da je ovo vrijeme globalne dekadencije u kojoj se kriza nudi kao rješenje, te je indikativno da se u BiH konstantno proizvode, ali i uvoze problemi.

- Republika Srpska neće biti dio problema nego će ostati na ustavnim pozicijima i u okviru zakona, a bilo bi poželjno da to shvate i politički akteri u FBiH ukoliko im je BiH zaista toliko bitna - poručio je Špirić.