latinica  ћирилица
14/03/2023 |  14:09 | Autor: RTRS

Sokolac jedina opština iz Srpske u pionir projektu "Zajednica obnovljivih izvora energije"

Projekat "Dekarbonizacija energetskog sektora u Bosni i Hercegovini"(DecES), koji implementira Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), a finansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), ima za cilj da unaprijedi i ojača okvirne uslove za dekarbonizaciju energetskog sektora sa fokusom na promociju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz projekte energetskih zajednica.
Projekat „Zajednica obnovljivih izvora energije“ (Foto: opstinasokolac.net) -
Projekat „Zajednica obnovljivih izvora energije“ (Foto: opstinasokolac.net)

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Poziv za prijavu projektne ideje za zajednice obnovljivih izvora energije (ZOE) objavio je DecES i to za jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, nevladine organizacije, mala i srednja preduzeća i pojedince.

Nakon provedene procedure izbora, projektna ideja Opštine Sokolac je odabrana za pružanje tehničke asistencije i pripremu poslovnog plana, te je uz projekat grada Mostara ovo jedina poslovna ideja iz BiH. Poslovni plan će služiti za definisanje pravca razvoja ideje i obezbjeđenje finansijskih sredstava za realizaciju projekta.

Poslovni plan Opštine Sokolac će obuhvatiti dva koncepta: instalacija fotonaponskih panela po konceptu ZOE, kao i instalaciju toplotne pumpe. Članove ZOE, pored Opštine Sokolac, čine ЈU Sportsko-rekreativni centar “Glasinac” Sokolac, ЈU Osnovna škola “Sokolac” Sokolac i ЈU Srednjoškolski centar “Vasilije Ostroški” Sokolac, koji se udružuju s ciljem korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije prvenstveno radi zadovoljenja vlastitih energetskih potreba. Važno je istaći da je zajednica obnovljive energije organizacioni model kojim će Opština Sokolac efikasno i ekonomično riješiti problem sa visokim energetskim troškovima institucija za koje je nadležna.

U periodu od 20.02. do 24.02.2023. godine članovi radne grupe, učestvovali su na studijskom putovanju "Razmjena informacija o pravnom okviru i praksi u uspostavljanju energetskih zajednica u Austriji" čiju organizaciju je proveo GIZ. Opštinu Sokolac predstavljala je Milijana Ivanić iz Odjeljenja za lokalni razvoj.

- Cilj studijskog putovanja bio je da vidimo i dobijemo informacije o dobroj praksi u uspostavljanju i funkcionisanju zajednica obnovljive energije od nadležnih institucija i članova postojećih zajednica obnovljive energije u Austriji. Tokom petodnevnog boravka u Beču uspostavljen je kontakt sa relevantnim austrijskim institucijama: Austrijska agencija za energiju (Austrian Energy Agency), Opština Baden, Ministarstvo za energiju i klimu (Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology (BMK)), Regulatorni organ (E-control) Wien Energie i Sekretarijat energetske zajednice (Energy Community Secretariat) – rekla je Ivanić.

Članovi radne grupe imali su priliku da razgovaraju o pravnim oblicima energetskih zajednica u Austriji, mogućim načinima informisanja javnosti o procedurama za osnivanje zajednica i subvencijama, uslovima i proceduri za priključenje fotonaponske elektrane na distributivnu mrežu, kao i o drugim pitanjima sa kojima se energetske zajednice u praksi suočavaju.