latinica  ћирилица
14/03/2023 |  15:38 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Košarac: Zabraniti izvoz oblovine iz BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Bijeljini da neće odustati od odluke da i dalje predlaže zabranu izvoza oblovine iz BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Cijenim da ono što imamo drvnih sortimenata iz šumskih gazdinstava u Republici Srpskoj i Federaciji BiH primarno treba da ostane našim drvoprerađivačima koji zapošljavaju ljude, socijalno i društveno su odgovorni i vrlo aktivni i vidljivi u spoljnotrgovinskom prometu - rekao je Košarac tokom posjete bijeljiskoj kompaniji "Mega drvo".

On je istakao da je uvijek korisno razgovarati sa ljudima koji su direktno u poslovnim aktivnostima, što je prilika da se sagledaju odluke koje se donose.

- Naša potreba je da donosimo politike i odluke u korist razvoja privredne zajednice - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, kompanija "Mega drvo" je respektabilna, zapošljava 350 radnika, izvozno je orijentisana i važno je razgovarati o izazovima koje ovakvi privrednici imaju i aktivnostima onih koji donose regulatorni okvir.

- Došao sam ovdje da razgovaram sa našim privrednicima u drvopreradi šta znači mjera zabrane izvoza oblovine cijeneći da smo donijeli takvu odluku koja je istekla 31. decembra i pokušali smo da je ponovo stavimo na dnevni red - naveo je Košarac.

On je dodao da je u ovoj i u drugim kompanijama informisan, a i njegov je lični stav, da je veoma značajno da trupci ostanu domaćim drvoprerađivačima.

- S tog aspekta ću se potruditi da to pitanje ponovo stavim na dnevni red, jer takva inicijativa dolazi i iz Vlade Republike Srpske i od resornog ministra, iz Spoljnotrgovinske komore, Privredne komore Republike Srpske i Komore FBiH - rekao je Košarac.

On je govorio i o mjeri zabrane izvoza u slučaju briketa koja je, kako kaže, donesena na prijedlog institucija iz FBiH, jer se kumulativno posmatralo pri donošenju odluke.

- Svjesni smo činjenice da domaći konzum ne potražuje briket i da je bilo neophodno obezbijediti plasman briketa na tržište gdje su naši proizvođači to dogovorili, ali nije bilo prohodnosti i saglasnosti jednog broja ministara koji su u tom momentu dolazli iz FBiH - naveo je Košarac.

Zato je, kaže Košarac, automatski u odluci koju su sljedeću predložili briket oslobođen zabrane i ponovo vraćen u slobodan režim.

Vlasnik kompanije "Mega drvo" Svetozar Ostojić rekao je nakon sastanka sa ministrom da je najveći problem u prethodna tri mjeseca izazvala zabrana izvoza briketa i da je privredi olakšanje što je ta mjera prošla.

On je naglasio i podršku zabrani izvoza trupaca iz BiH, ocijenivši da je taj izvoz ogromna šteta za državu i privrednike.

- Mi taj trupac oplemenimo, uposlimo kooperante i po 10 puta većoj cijeni izvezemo, što je mnogo bolje nego izvesti trupac - rekao je Ostojić.

Ostojić kaže da njegova kompanija nema problema sa pronalaskom kupca na stranom tržištu i da izvoze 98 odsto proizvodnje, ali da se otvara problem sa radnom snagom, pogotovo nedostatkom stručne radne snage.