latinica  ћирилица
16/03/2023 |  19:02 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Tri dana do referenduma o opozivu Petrovića; Održana dva skupa (VIDEO)

Tri dana je do referenduma o opozivu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića. Da li će Petrović ostati na ovoj funkciji, odlučiće građani, a pravo glasa ima njih 111.000.
Pokrenimo Bijeljinu (Foto: mdodik.official) -
Pokrenimo Bijeljinu (Foto: mdodik.official)

U Bijeljini su večeras istovremeno organizovana dva skupa: jedan u organizaciji Ljubiše Petrovića i drugi Narodne koalicije "Pokrenimo Bijeljinu".

Tokom skupa koalicije "Pokrenimo Bijeljinu" čule su brojne zamjerke gradonačelniku Ljubiši Petroviću, prvenstveno zbog nesaradnje sa republičkim institucijama, zbog kojih su u blokadi brojni planirani projekti za razvoj Semberije, a sve kako kažu na štetu građana.

Gotovo da je prekinuta i komunikacija Gradske uprave i Skuštine grada u kojoj je većina okupljena oko SNSD-a. A čini se da je sve krenulo od zapošljavanja, Petroviću podobnih stranačkih kadrova, da bi kako tvrde iz Koalicije "Pokrenimo Bijeljinu", kulminiralo kupovinom glasova po Semberiji.

Podsjećamo i da je Komisija za provođenje referenduma podnijela prijavu MUP-u protiv Ljubiše Petrovića, jer je preko Fejsbuka najavio da će u nedjelju, ispred sjedišta Gradske izborne komisije, organizovati proteste. Večerašnjem skupu prisustvovao je i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je uoči tribine izjavio da je došao da podrži demokratski proces i istakao da Bijeljina zaslužuje snažnu vlast, sposobnu da omogući razvoj grada.

Istakao je da se radi o demokratskom procesu, ocijenivši da je bogatstvo da se koriste demokratski procesi, a ne ulice ili neke druge metode.

- Ovdje je na testu vladajuća kolacija. Ljudi su veoma okupljeni oko ovoga, vjerujem da je to gotova stvar i jedina vijest koju očekujem je da je smijenjen gradonačelnik i da se pripremamo za izbor novog - poručio je Dodik.

Ocijenio je da je u Bijeljini sve godinama svedeno na neku visoku politiku, umjesto na lokalnu.

Za gradonačelnika Petrovića iz SDS-a o čijem se opozivu odlučuje na referendumu u nedjelju, Dodik je rekao da je vodio i vodi pogrešnu politiku konfrontacije i podsjetio da je republičko rukovodstvo pokazalo dobru volju na početku njegovog mandata da podrži komunikaciju i saradnju, ali su naišli na veoma nekorektan prijem.

Istovremeno, u Centru za kulturu Semberija gradonačelnik Ljubiša Petrović organizovao je razgovor sa građanima da bi im predstavio rezultate svog dvogodišnjeg rada.

Podršku Ljubiši Petroviću večeras su dali predsjednik SDS-a Milan Miličević, poslanik "Pokreta za pravdu i red" Nebojša Vukanović i Јelena Trivić koja nije najavljena kao predstavnik PDP-a, pa se otvorilo pitanje, da li Petrović ima podršku ove partije.