latinica  ћирилица
19/03/2023 |  13:00 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Stanivuković za RTRS: Vrijednosti Sarajeva u vezi "Povorke ponosa" za nas nisu prihvatljive

Povodom incidenta u kojoj je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo aktiviste "BH povorke ponosa" gradonačenik Banjaluke Draško Stanivuković za RTRS je izjavio da osuđuje nasilje, ali i ovakav način aktivizma i da ta ideologija dolazi iz Sarajeva. Kaže da je za Sarajevo privatljivo okupljanje oko "Povorke ponosa", a da mi u Srpskoj gajimo druge vrijednosti.
Draško Stanivuković - Foto: RTRS
Draško StanivukovićFoto: RTRS

- Kao gradonačelnik, ali prije svega kao čovijek osuđujem sinoćnji incident. Banjaluka je grad u kojoj je nulta tolerancija na nasilje i u to nema sumnje. Svi imaju svoja prava, mi to ne uskraćujemo, ali zlonamjerni su stavovi pojedinaca, da je neko od nas pojedničano odgovoran za to što se desilo - naglasio je Stanivuković.

Dodaje, da svi imaju pravo na svoj stav.

- Naše politike možda jesu tradicionalne, ali su i patrijarhalne, kao i društveno odgrovorne i ne vidim zašto mi kao Republika Srpska nemamo pravo da zauzmemo svoj zvaničan stav, pogotovo o ovakvim pitanjima - naglašava Stanivuković.

Kako Stanivuković ističe, Sarajevo imaju drugačije vrste vrijednosti.

- Sarajevo kaže da je to za njih prihvatljivo i oni hoće da imaju te vrste vrijednosti, neka imaju. Mi imamo druge. Banjaluka ima pravo da ima svoju zvaničnu politiku, te svoj stav, a to je da javno promovišemo porodične vrijednosti, vrijednosti oca i majke. Ako neko ima drugačiji stav, ima pravo na to, ali mi nismo da to bude javno promovisano - dodaje Stanivuković.

Podvale koje dolaze iz Sarajeva i FBiH su konstantne.

- Podvale koje dolaze iz Sarajeva i FBiH su konstantne, kao i pokušaj da se Banjaluka predstavi kao grad u kome nasilje postoji. Sve su to uvertire, zato što mi na neke stvari gledamo na drugačiji način. Namjere ovakvih su mnogo opasne - dodaje Stanivuković.

- Tamo drugi gradovi i organizacije, pojedinci koji nisu prijateljski prema Srbima i Republici Srpskoj, žele da naprave grad incidenta. Naša vjera i naše vrijednosti nas održavaju. Oni koji ne žele da mi opstanemo, propagirajue neke druge vrijednosti i druge trendove, ako je to za njih ispravno neka sporovode to tamo gdje hoće. Svako drugi može da štiti svoje društvo i državu kako hoće, samo mi to ne možemo, nama se to uskraćuje - ističe Stanivuković.