latinica  ћирилица
19/03/2023 |  17:35 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Doboj: Služen parastos žrtvama ustaških zločina

U dobojskom naselju Stanovi danas je služen parastos povodom 78 godina od ustaškog zločina nad 30 srpskih mještana, među kojima je bilo 12 djece, a najmlađa žrtva je imala samo četiri dana.
Doboj-parastos - Foto: SRNA
Doboj-parastosFoto: SRNA

Na današnji dan prije 78 godina ustaše iz naselja Prisade i okolnih sela ubile su, a potom zapalile 30 mještana Stanova.

Parastos je služen pored spomenika stradalima kod Crkve Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Stanovima.

Drago Aladžić, koji je u vrijeme pokolja imao dvije godine, kaže da mu je tokom pokolja stradao djed, a o strahotama koje su počinile ustaše pričao mu je otac.

On kaže da se ustaški pir nastavio paljenjem kuća i ubistvom Kuzmića, Bulića, Tinkovića, Miletića...

Branko Šarčević, koji je u pokolju izgubio strica, kaže da je zahvaljujući vjeroučitelju Draganu Ninkoviću i predstavnicima mjesne zajednice podignut spomenik stradalima kao sjećanje i opomena na stravično dešavanje.

O ovom zločinu poznatom kao "krvavo proljeće" ostao je zapis Živka Đedovca na osnovu svjedočenja šestogodišnje djevojčice Nevenke Aladžić, jedine preživjele iz masakra tog 20. marta 1945. godine, u kojem je izgubila majku Stanu /31/, brata Boška /9/ i sestru Maricu /12/.

Prema njenom svjedočenju, zločinci su u podrumu kuće Nikole Bjelobabe odvojili djecu od žena. Žene su strijeljane na obližnjoj njivi Marka Kuzmića, a djeci je naređeno da legnu na leđa nakon čega su usmrćena rafalima.

Nakon što su zaustavljene u krvavom piru, ustaške jedinice su se povukle iz sela, a Nevenkin otac Stanko je zajedno sa drugim mještanima sa tri lokacije pokupio ostatke zapaljenih tijela svojih najmilijih, koji su potom sahranjeni u nekoliko zajedničkih grobnica na lokalnom groblju.