latinica  ћирилица
19/03/2023 |  18:24 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

Zvaničnici osudili nasilje u Banjaluci i zatražili procesuiranje odgovornih (VIDEO)

Grupa nepoznatih huligana napala je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo članove organizacionog odbora "BH povorke ponosa".
Banjaluka-incident - Foto: RTRS
Banjaluka-incidentFoto: RTRS

Tri osobe su povrijeđene, a ostali aktivisti su sklonjeni u Policijsku upravu Banjaluka.

Zvaničnici grada Banjaluka i Republike Srpske osuđuju nasilje i traže procesuiranje odgovornih.

Podsjećaju i da je, za juče planirano javno okupljanje u organizaciji "BH povorke ponosa" u Banjaluci, zabranila i policija jer je procijenjeno da postoji realna mogućnost ugrožavanja bezbjednosti.

Udruženje novinara Republike Srpske osudilo je nasilje i pozvalo nadležne da kazne odgovorne.

Nakon što je policija juče kasno popodne aktivistima "BH povorka ponosa" dojavila da napuste prostorije jedne nevladine organizacije u Banjaluci, jer tu nisu bezbjedni, došlo je do incidenta. Grupa huligana sa maskama i kapuljačama fizički je napala aktiviste.

- Kako su mi rekli, grupa nepoznatih huligana sa kapuljačama i sa maskama napala je aktiviste iz organizacionog odbora "BH povorke", koji su bili u prostorijama Transparensija na neformalnom druženju. Tri osobe su povrijeđene, a aktivisti su sklonjeni u PU Banjaluka iz bezbjednosnih razloga - rekla je sinoć Maja Isović Dobrijević, sestra napadnute aktivistkinje.

Nakon što su sklonjeni u Policijsku upravu Banjalauka, aktivisti kažu da su iz bezbjednosnih razloga odvedeni na lokaciju van grada, gdje su proveli noć. Policija je saopštila da preduzimaju sve istražne radnje.

- Јednom oštećenom licu ukazana je ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći u Banjaluci, zbog tjelesnih povreda koje je zadobilo, dok su ostali okupljeni građani uz pratnju policijskih službenika pristupili u prostorije Policijske uprave Banjaluka, radi lične bezbjednosti i saslušanja u svojstvu oštećenih lica. O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu - nasilničko ponašanje - saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da za svako nasilje mora da se snosi krivična odgovornost. Dodaje da tzv. povorka ponosa nije u skladu sa temeljnim sistemom vrijednosti u Srpskoj koji zastupa većina građana.

- Sve ono što prevazilazi ugrožavanje javnog reda i mira i što prelazi u kršenje zakona treba da bude kažnjeno i procesuirano. Banjaluka nije grad koji može da prihvati takvu vrstu organizovanja, imajući u vidu da je to sve organizovanje od ljudi koji dolaze sa strane. Banjaluka je poručila da ona ne pripada toj vrsti svijesti i ja dok sam predsjednik uvijek ću iznositi svoj stav, kao što smatram da je to njihovo pravo da to upražnjavaju gdje god žele, osim na javnim mjestima - rekao je Dodik.

Iz Grada Banjaluka odbacili su navode pojedinih medija da snose odgovornost za nasilje, podsjećajući da je stav Grada da tzv. povorka ponosa u Banjaluci ne može biti održana.

- Naravno da osuđujem napad, kao gradonačelnik i kao čovjek. Mi smo društvo i grad, Banjaluka, u kome je nulta tolerancija na nasilje, na bilo koji vid nasilja. U to nema sumnje. To smo dokazali. Isto, Banjaluka je slobodan grad, u kom svako ima svoja prava, mi ih ne uskraćujemo. Ali isto tako su zlonamjerni i tendenciozni stavovi pojedinaca da je neko od nas pojedinačno odgovoran za to što se juče desilo - kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke smatra da je simptomatično što jedan broj organizatora dolazi iz Sarajeva i da je jasno da je postojao pokušaj da se na bilo koji način izazove incident, a Banjaluka okarakteriše kao nebezbjedna.

- Oni koji ne žele da opstanemo, propagiraju neke druge vrijednosti i druge trendove - ako je to za njih ispravno neka sporovode to tamo gdje hoće - rekao je Stanivuković.