latinica  ћирилица
20/03/2023 |  12:22 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Sjednica PD PS BiH; Negativno mišljenje Ustavnopravne komisije za dopune Krivičnog zakona

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je počela danas u Sarajevu, nalazi se Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, s negativnim mišljenjem Ustavnopravne komsije
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Predlagači su poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Ustavnopravna komisija danas nije utvrdila usklađenost ovog zakonskog prijedloga sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, a nisu podržani ni principi.

Na dnevnom redu, s negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisije je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Poslanici bi trebali da razmatarju i izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zvizdićevom Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH.

Zvizdić u obrazloženju prijedloga navodi da je sporno što se u Zakonu o zastavi BiH navodi da se zastava BiH ističe na bilo kojoj zgradi zajedničkih institucija ili zgradi kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama, tvrdeći da je neustavan termin "zajedničke institucije".

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatarju i izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Јasmina Emrića povodom rasprave o Godišnjem izvještaju iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Na dnevnom redu je i prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa evropskim standardima, a čiji su predlagači poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Јasmin Imamović, Mia Karamehić Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević Dizdarević i Denis Zvizdić.

Poslanici bi trebali da se izjasne i o davanju saglasnosti za nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, kao i još neke planirane materijale koji su bili ranije najavljeni, Kolegijum je skinuo sa dnevnog reda.