latinica  ћирилица
20/03/2023 |  17:58 ⇒ 21/03/2023 | 07:25 | Autor: RTRS

Poslanici iz Srpske nisu prihvatili Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio Prijedlog rezolucije grupe poslanika iz Federacije BiH o pravu na slobodu izražavanja u BiH, kojom se osuđuje usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, jer nije bilo entitetske većine.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio Rezoluciju grupe poslanika iz Federacije o pravu na slobodu izražavanja u BiH kojom se osuđuje usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske.

Poslanici iz Republike Srpske poručili su da Parlament BiH nema pravo da se miješa u rad zakonodavne vlasti u Republike Srpske. Ipak o Rezoluciji će se izjašnjavati u drugom krugu glasanja na sljedećoj sjednici jer nije bilo dovoljno glasova protiv.

Propao je pokuašaj poslanika iz Federacije da proguraju izmjene KZ BiH kojim bi se kažnjavao svako ko podriva suverenitet BiH.Dan uoči izjašnjavanja Narodne skupštine Republike Srpske o izmjenama Krivičnog zakona, rasprava se prenijela u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Voljom poslanika iz tzv. osmorke koji su inicirali usvajanje Rezolucije o pravu na slobodu izražavanja kojom se osuđuje najavljena kriminalizacija klevete. Za SNSD Rezolucija je nizak udarac bošnjačkih partnera iz vlasti na koji će biti adekvatno odgovoreno.

- Ovo je krajnje nekorektno, krajnji bezobrazluk. Ovo nije partnersko djelovanje, ako će oni non stop da urnišu Republiku Srpsku i nama nameću zakone onda ćemo i mi da počnemo sa rezolucijama i mnogo osjetljivijim temama. Druga stvar nema uporište ni u Poslovnikuni ni u Ustavu. U Poslovniku piše da Rezolucija može da da preporuke institucijama BiH a Narpdna skupština Srpske nije institucija BiH samim tim oni nemaju šta nama davati preporuke - rekla je Sanja Vulić šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Poslanici iz Republike Srpske i pozicije i opozicije složno su bili protiv da se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine ovakvim rezolucijama upliće u poslove Narodne skupštine, međutim poslanik Za pravdu i red Nenad Grković bio je uzdržan te je uz još nekoliko uzdržanih glasova iz FBiH poslao ovu Rezoluciju na glasanje u drugi krug.

- Ne želimo da podržimo nešto što je neiskreno. Ne želim da u tome učestvujemo. Što se tiče PDP jasan stav, u Narodnoj skupštini je mjesto gdje se takva rješenja moraju zaustaviti - rekao je Branislav Borenović poslanik u Predstavničkom domu PS BiH PDP.

Burna rasprava o prijedlogu dopune KZ BiH kojim su predlagači a to su poslanici opozicionog DF predvidjeli petogodišnju zatvorsku kaznu za sve koji podrivaju i prenose suverenitet BiH.

Varničilo je između DF-ovog Zlatana Begića i SNSD-ov Milorada Kojića koji je zapitao da li zbog tog zakona BiH mora izaći iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer je već dio svog suvreniteta ustupila usklađujući svoje zakone sa EU. Prijedlog zakona je odbijen.

- Vama smetaju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i specijalne paralelne veze sa Srbijom pa ćete reći da je Dodik javno ili tajno djelovao sa Srbijom da bi donio Zakon o imovini Republike Srpske koji će biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske - smatra Milorad Kojić poslanik u Predstavnilčkom domu PS BiH /SNSD/.

Da je ovako predložena izmjena Krivičnog zakona loše pripremljena smatra Milan Petković poslanik u Predstavničkom domu PS BiH /US/.

- Ovako predložena izmjena je i nepotrebna jer već imamo definisano krivično djelo napad na ustavno uređenje BiH a sam onaj ko napada na ustavno urđenje napada na suverenitte tako da mislim da imamo dupliranje propisa - dodao je on.

Nisu prošle ni izmjene Zakona o sportu BiH kojim bi se uspostavio Fond na nivou BiH za izgradnju infrastrukture jer predstavlja klasičan prenos nadležnosti. Izmjene Zakona o zastavi BiH nisu prihvaćene tako da u zakonu i dalje ostaje termin zajedničke institucije.