latinica  ћирилица
20/03/2023 |  21:00 ⇒ 21:03 | Autor: SRNA

Proteklu godinu obilježila riječ "iscjeljenje", a omiljeni stih je iz "Zidanje Skadra"

Na konkursu koji je raspisalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, u okviru manifestacije "Mart - mjesec srpskog jezika", riječ koja je obilježila proteklu godinu je "iscjeljenje", a omiljeni stih iz narodne poezije je iz pjesme "Zidanje Skadra", koji glasi "Imao sam od zlata jabuku, pa mi danas pade u Bojanu, te je žalim pregoret` ne mogu".
Rječnik srpskog jezika - Foto: RTRS
Rječnik srpskog jezikaFoto: RTRS

Na konkurs za riječ koja je obilježila proteklu godinu stiglo je 410 riječi koje su poslali učenici iz više od 50 gradova i sela širom Srbije, ali i iz Banjaluke, kao i Ljubljane, Moskve i drugih gradovi u kojima živi srpska dijaspora.

Komisija Društva za srpski jezik i književnost Srbije odabrala je riječ "iscjeljenje"/isceljenje", koju su predložile Vanja Lazarević, učenik trećeg razreda Filološke gimnazije u Beogradu i Nađa Milićević, učenik drugog razreda Gimnazije u Kruševcu.

U saopštenju ovog društva se navodi da je iz perspektive srpskih osnovaca i srednjoškolaca, 2022. godinu obilježio prestanak pandemije virusa korona, povratak u školu, nastavak druženja, izlazaka i života bez distance.

Zbog toga su se među riječima koje su učenici predložili našle i "buđenje, životovornost, zdravlje, iskra, nada, oživljavanje, ozdravljenje, pomak, prevazilaženje, preobražaj, preporod, prosvetljenje, uzleti..."

U saopštenju se napominje da je protekla godina donijela je i sukob u Ukrajini, pa se među predloženim riječima nalaze i one koje se odnose na situaciju u svijetu, na primjer - neizvjesnost, raskol, rat, strah, tuga, kao i na posljedice nestabilne situacije kao što su - dezinformacija, inflacija, poskupljenje, sankcije...

Iscjeljenje/isceljenje" je glagolska imenica nastala od prefiksiranog glagola iscijeliti /se/, koji znači liječenjem dovesti u zdravo stanje, izliječiti /se/. U osnovi ovog glagola je indoevropski, praslovenski i sveslovenski pridjev "ceo".

Imenica "iscjeljenje" često se koristi u savremenom srpskom jeziku, a elektronski korpus pokazuje da se često upotrebljava sa značenjem čudesnog, natprirodnog ozdravljenja i da se odnosi i na fizičko i na duhovno izlečenje.

Što se tiče konkursa za omiljeni stih iz narodne poezije, javilo se 255 učesnika od osnovnih škola do studenata, koji su dali svoje prijedloge, uz obrazloženja, koja su ovaj stih opisali kao "zlatni, najosjećajniji, najtajanstveniji, najistančaniji".

Učesnici konkursa su stihove ilustrovali odrednicama "najduhovniji, najistinitiji, najčovečniji, najobuhvatniji, najzagonetniji, najosjećajniji, najdostojanstveniji, vanvremenski..."

To, kako se navodi u saopštenju Društva, pokazuje da su u središtu pažnje bile visoke etičke vrijednosti koje odražavaju izdvojeni stihovi, što govori o zrelosti prosuđivanja učesnika konkursa, istančanosti moralno-etičkog kodeksa kojim su se rukovodili, kao i o razvijenoj sposobnosti za spoznavanje estetskih nijansi poetskog djela".

Učesnici će dobiti simboličke nagrade.