latinica  ћирилица
22/03/2023 |  09:32 ⇒ 11:36 | Autor: TANЈUG

Otkriće na asteroidu sugeriše da je život na Zemlju došao iz svemira

Dva organska jedinjenja, neophodna živim organizmima, pronađena su u uzorcima sa asteroida Rujgu, što potkrepljuje teoriju da su neki sastojci ključni za pojavu života stigli na Zemlju na stijenama iz svemira prije više milijardi godina.
Asteroid (Foto: EPA/C.CARREAU/HO EDITORIAL USE ONLY/ilustracija) -
Asteroid (Foto: EPA/C.CARREAU/HO EDITORIAL USE ONLY/ilustracija)

Naučnici su saopštili da su otkrili uracil i niacin u stijenama koje je sonda Hauabusa Јapanske svemirske agencije uzela 2019. sa dvije lokacije na Rujgu, prenosi Euraktiv.

Uracil je jedan od gradivnih elemanata koji čine RNK, molekula koje nose uputstva za nastanak i funkcionisanje živih organizama.

Nikotinska kiselina, poznata i kao vitamin B3 ili niacin, važan je kofaktor za metabolizam u živim organizmima, a takođe je otkrivena u istim uzorcima.

Uzorci sa Rujgua prebačeni su 250 miliona kilometara nazad na Zemlju u zatvorenoj kapsuli koja je sletjela 2020. na australijsko tlo, zbog daljih analiza u Јapanu.

Naučnici već dugo razmišljaju o uslovima koji su bili neophodni za nastanak života nakon formiranja Zemlje prije oko 4,5 milijardi godina.

Nova otkrića dobro se uklapaju u hipotezu da su gradivne molekule živog svijeta na Zemlju došle putem kometa ili asteroida.

Kada je zemlja bila u "mladim danima", svake godine "bombardovana" je kometama metorima i asterodima koji su donosili gomilu materijala bogatog jedinjenjima koja su pomogla da se otvori put za prve žive organizme.

- Naše ključno otkriće je da su uracil i niacin, od kojih su oba od biološkog značaja, zaista prisutni u vanzemaljskim sredinama i možda su dostavljeni ranoj Zemlji kao komponenta asteroida i meteorita. Vjerujemo da su imali ulogu u evoluciji prebiotika na Zemlji i vjerovatno u nastanku prvog života - rekao je astrohemičar Јasuhiro Oba sa Univerziteta Hokaido u Јapanu, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu "Nejčer komjunikejšn".