latinica  ћирилица
24/03/2023 |  09:59 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Kojić: Zahtjev za izručenje Mahmuljina zavaravanje javnosti

Zahtjev za izručenje osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina iz Turske samo je zavaravanje javnosti, ruganje porodicama stradalih i pokazatelj da ne postoji volja da odsluži zatvorsku kaznu, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Nakon što je Sud BiH zatražio od Turske izručenje Mahmuljina, Kojić je rekao da je mnogo vremena prošlo od trenutka kada je otišao u Tursku i da je do sada mogao dobiti državljanstvo, dislocirati se, promjeniti identitet.

- Slanjem nekih molbi Turskoj žele da se operu za svoje propuste i saradnju sa Mahmuljinom i pomoći da pobjegne. Želimo odgovor kada će Mahmuljin biti u zatvoru - kaže Kojić za Srnu

Kojić je objasnio da treba da objasne zašto mu nisu oduzeta dokumenta nakon izrečene presude i zašto mu nisu izrečene mjere zabrane napuštanja BiH, kao i da li je neko od službenika Suda kažnjen zbog tih propusta za koje porodice smatraju da su učinjene svjesno i to po nalogu SDA.

On je upitao i zašto ne rade ništa po pitanju izručenja Kemala Mehmedovića iz Austrije, kao i da je li je moguće da su svi koji su optuženi ili osuđeni za ubijanje Srba bolesni, pa im je omogućeno da se navodno liječe po inostranstvu ili da se konstantno odgađa suđenje u slučaju "Dobrovoljačka" zbog bolesti optuženih.

Kojić pita i dokle će Sudu BiH biti ista matrica za amnestiranja svih onih koji su ubijali Srbe.