latinica  ћирилица
25/03/2023 |  12:38 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Vladika Hrizostom: Čajničko jevanđelje je pisano srpskom rukom (FOTO)

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas da je Čajničko četvorojevanđelje, koje je pohranjeno u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, pisano srpskom rukom i da je ono dokaz da srpski narod ima korijene i istoriju.
Vladika Hrizostom - Foto: RTRS
Vladika HrizostomFoto: RTRS

Vladika Hrizostom je rekao da, oni koji osporavaju činjenicu da jevanđelje pripada srpskom narodu, nemaju svoju istoriju.

- Ko im je kriv što su oni tikva bez korijena. Što nisu pisali svoju istoriju, ako su imali šta i da zapišu - rekao je mitropolit Hrizostom obraćajaću se vjernicima koji su danas prisustvovali liturgiji i prezentovanju restaurisanog Čajničkog jevanđelja.

Čajničko jevanđelje (Foto: SRNA)

Vladika Hrizostom je rekao da se ne treba obazirati na ono što drugi govore iza leđa, nego da treba gledati u budućnost i posvetiti se vjeri.

Mitropolit je istakao da je danas poseban dan i za Čajničane i za cijeli srpski narod.

- Materijalna stvar je podložna propadanju i potrebno je raditi na zaštiti, kako crkava i manastira, tako i svetinja koje su pohranjene u njima. U fazi smo i obnove ovog hram, a prvo što smo uradili u poslijeratnom periodu ovdje u Čajniču bila je obnova i zaštita ikone Bogorodice - podsjetio je vladika Hrizstom.

Vladika Hrizostom je danas zlatnim orednom Svetog Petra Sarajevskog odlikovao vršioca dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragana Davidovića, direktora Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovana Pilipovića i čajnikog sveštenika Dragišu Simića, koji su zaslužni za organizaciju restauracije i zaštite Јevanđelja.

Čajničko jevanđelje je jedina srednjovjekovna rukopisna knjiga iz stare srpske države Bosne, koja je do danas sačuvana u BiH.

Јevanđelje je prema osobenostima jezika datirano u rani 15. vijek, a nastalo je na tlu istočne Bosne. Čuva se u Čajniču i vlasništvo je Srpske pravoslavne crkve.

Restauracija Čajničkog jevanđelja trajala je 18 mjeseci.