latinica  ћирилица
25/03/2023 |  15:39 ⇒ 17:15 | Autor: SRNA

Žunić: Odlikovanje brigade HVO - provokacija i uvreda za Srbe

Dodjela ordena zloglasnoj 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine najbahatiji je čin provokacije i uvreda za svaku žrtvu i njihove porodice, ali i atak na mir i dobre međunacionalne odnose koji vladaju u Derventi, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

Žunić je zahvalio građanima Dervente, posebno porodicama žrtava koji su, kako je naglasio, imali snage da ne reaguju na današnju provokaciju.

- Ovaj čin je, zbog vrijeđanja srpskih žrtava i emocija, mogao da izazove incident koji bi imao strašne posljedice na odnose u Derventi i svakodnevni život. Počast žrtvama - da, vrijeđanje tuđih žrtava - ne. A odlikovanje HVO je uvreda za Srbe, derventske žrtve i stradalnike - naglasio je Žunić.

On je naveo da je uvreda i provokacija veličanje i odlikovanje brigade koja je baštinila ustaški pokret, koristila znamenja fašizma, ubijala i u logor vodila civile samo zato što su bili Srbi.

- Članovi moje porodice su žrtve. Najveći dio moje porodice je tamnovao u logorima koje su osnovali pripadnici zloglasne brigade, a koju je odlikovao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Ovakve događaje u budućnosti treba zabraniti, jer diranje nezaraslih rana ne garantuje mir i bezbjednost - naveo je Žunić.

On je istakao da je današnjom provokacijom mir bio ugrožen i da se samo dostojanstvom i smirenošću građana Dervente nije desio incident.

- Imam osjećaj da je neko taj incident tražio i očekivao jer ne postoji drugi razlog za ovako tešku provokaciju kakva je dodjela ordena zloglasnoj 103. HVO brigadi i to u stradalničkoj Derventi i u Republici Srpskoj - rekao je Žunić.