latinica  ћирилица
25/03/2023 |  17:04 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske povodom odlikovanja brigade HVO u Derventi; Uvreda za svaku žrtvu (VIDEO)

Povodom dodjele ordena zloglasnoj 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine iz Srpske oštra reagovanja.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Derventa nesumnjivo u Republici Srpskoj i prije, a i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, te da je hrvatska vojska u Srpskoj nesumnjivo gubitnička.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da odlikovanje zloglasnoj brigadi Hrvatskog vijeća odbrane ne doprinosi pomirenju, niti unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je da okupljanje velikog broja pripadnika nekadašnje 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane u Derventi predstavlja novi akt agresije i vrijeđanje srpskih žrtava.

Dodjela ordena zloglasnoj je 103. najbahatiji čin provokacije i uvreda za svaku žrtvu i njihove porodice, ali i atak na mir i dobre međunacionalne odnose koji vladaju u Derventi, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

- Ovaj čin je, zbog vrijeđanja srpskih žrtava i emocija, mogao da izazove incident koji bi imao strašne posljedice na odnose u Derventi i svakodnevni život. Počast žrtvama - da, vrijeđanje tuđih žrtava - ne. A odlikovanje HVO je uvreda za Srbe, derventske žrtve i stradalnike - naglasio je Žunić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je dodjela odlikovanja direktna uvreda za sve žrtve i njihov porodice.

- Upravo taj današnji čin, i to dan uoči obilježavanja strašnog zločina nad Srbima u Sijekovcu, dodatno ponižava srpske žrtve. Zločinom u Sijekovcu, koji je počinjen krajem marta 1992. godine, poslata je jasna poruka Srbima šta ih čeka, jer je taj zločin, nakon ubistva srpskog svata u Sarajevu, bio i okidač sukoba u BiH i čin agresije Hrvatske vojske na Republiku Srpsku - istakao je Kojić za Srnu.

Iz Socijalističke partije Srpske su saopštili da je ovakvo okupljanje u Republici Srpskoj nedopustivo, te da predsjednik susjedne države Hrvatske nepotrebno otvara tek zaliječene rane iz proteklog rata.

- Socijalistička partija Srpske smatra krajnje neprimjerenim današnji postupak Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, koji je u Derventi, u Republici Srpskoj, odlikovao zloglasnu 103. brigadu HVO-a. Pomenuta brigada je počinila zastrašujuće zločine na području Posavine, okupirala ovaj dio Srpske, te raspirila ratni plamen koji je progutao BiH - saopštili su iz SPS-a.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević rekao je da dolazak Milanovića u Derventu na proslavu osnivanja 103. brigade HVO i uručivanje odlikovanja toj po zlu čuvenoj jedinici na godišnjicu stravičnog zločina koji je regularna Hrvatska vojska učinila u Sijekovcu samo nekoliko kilometara dalje, predstavlja skandal, otvoren šamar, tešku uvredu srpskom narodu i sramno ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović nazvao je dolazak Milanovića u Derventu skandalom i nacionalnom sramotom.

Generalni sekretar Socijalističke partije Nikola Vukčević ocijenio je da je dodjela odlikovanja ozbiljna provokacija i vrijeđanje srpskih žrtava i onih koji su bili zatočeni u logorima koje su osnovali pripadnici ove brigade.

Povezane vijesti:

Milanović prisustvovao obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO