latinica  ћирилица
26/03/2023 |  12:22 ⇒ 27/03/2023 | 10:16 | Autor: RTRS

Višković: Nikada, nigdje i ni pred kim ne treba ćutati o zločinima nad srpskim narodom

Sa posebnim pijetetom danas se klanjamo sjenima nevino stradalih srpskih civila u Sijekovcu kod Broda, na 31. godišnjicu od prvog masovnog ratnog zločina na prostoru BiH, saopštio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Radovan Višković -
Radovan Višković

- Stradanje brutalno likvidiranih civila u Sijekovcu tužni je podsjetnik na neoborivu istorijsku činjenicu da je ovo bio prvi masovni ratni zločin u proteklom ratu, izvršen od strane regularnih snaga Hrvatske vojske i paravojnih muslimansko – hrvatskih formacija sa područja tadašnjeg Bosanskog Broda - rekao je Višković.

Višković je naglasio da je najmlađa žrtva imala 17, najstarija 72 godine.

- Sa posebnim izrazima žaljenjima, 31 godinu poslije, konstatujemo da porodice žrtava do danas nisu dočekale da odgovorni za ovaj, monstrouzni zločin budu izvedeni pred lice pravde. Činjenica da je do sada za ovaj zločin osuđen samo jedan počinilac, i to na minimalnu zatvorsku kaznu, nije i ne može predstavljati zadovoljenje pravde - poručio je Višković.

Višković je napomenuo da je "ratni zločin zločin koji ne zastarijeva, i da od svih nadležnih institucija i dalje očekuju procesuiranje odgovornih, koliko god da je godina proteklo od zločina u Sijekovcu".

- Svaki zvaničnik Republike Srpske, biran od naroda, a posebno oni u lokalnim zajednicama gdje su izvršeni masovni zločini nad srpskim narodom, kao što je Brod, imaju moralnu obavezu prema narodu koji ih je birao da se na najvećom pažnjom, uvažavanjem i poštovanjem odnose prema stradanju našeg naroda - izjavio je Višković.

Višković je istakao da "nikada, nigdje i ni pred kim ne treba zaboravljati niti ćutati o zločinima nad srpskim narodom".