latinica  ћирилица
26/03/2023 |  14:10 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Organizacija starješina Vojske Srpske: Milanovićevo odlikovanje HVO brigadi - nepotrebno provociranje

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske najoštrije osuđuje okupljanje 103. brigade HVO u Derventi 25. marta 2023.godine, kao i odlikovanje koje je toj jedinici dodjelio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, saopšteno je iz ove Organizacije.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Iz Organizacije starješina Vojske Srpske poručuju da "aktivnosti hrvatskog predsjednika u Derventi predstavljaju klasičnu neprimjerenost koja je u suprotnosti sa osnovnim civilizacijskim normama u međunarodnim i međuljudskim odnosima".

- Ta događanja su nepotrebno provociranje i uznemiravanje javnosti Republike Srpske, a posebno stanovnika Dervente. Pripadnici 103.brigade HVO su tokom rata činili brojne zločine nad stanovništvom Dervente, kao i cijele Posavine - naglašavaju iz Organizacije.

Iz Organizacije starješina Vojske Srpske navode da je "simptomatično što se to događa dan prije obilježavanja 31.godišnjice od stradanja srpskih civila u Sijekovcu 26. marta 1992. godine".

- Na taj dan su regularne snage Republike Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije izvršile pokolj nad devet srpskih civila, a kasnije nad još 37. U tom zločinu veliku ulogu su imali i pripadnici 103.brgade HVO. To je uz 01. mart 1992. godine kada je u Sarajevu je ubijen srpski svat Nikola Gardović i povod za početak građanskog rata u BiH, pa srpski narod te datume smatra kao početke tragičnog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri naroda, a čije posljedice su i danas katastrofalne - ističu iz Organizacije.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske smatra da se, u BiH, treba okrenuti dogovoru tri konstitutivna naroda o budućnosti BiH, a ne neprestano prizivati duhove prošlosti i uznemiravati javnost, navodi se u saopštenju.