latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:20 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Vipotnik: Prioritet - izgradnja auto-puteva u Srpskoj

U okviru novog investicionog ciklusa u Republici Srpskoj prioritet će imati izgradnja auto puta Banjaluka – Prijedor, kao i dionica auto puta Brčko – Rača – Bijeljina, rekao je, gostujući u programu našeg Radija, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Bojan Vipotnik.
Bojan Vipotnik (Foto: instagram/ ministarstvo.pugie) -
Bojan Vipotnik (Foto: instagram/ ministarstvo.pugie)

Govoreći o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa Hrvatskom, Vipotnik je rekao da je resorno ministarstvo uputilo primjedbe i zahtjeve, koji bi trebalo da budu razmotreni u studiji o uticaju na životnu sredinu.

U Republici Srpskoj povećan je interes investitora za izgradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, poput solarnih i vjetroelektana.

Prema riječima ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Bojana Vipotnika, ovi projekti sve su brojniji, a neki od njih prevazilaze i 150 miliona maraka direktnih stranih ulaganja.

- Započet je postupak sprovođenja procedura za izgradnju solarnog parka "Plana", na teritoriji opštine Bileća, koji se sastoji od 26 solarnih elektrana. Takođe, Ministarstvo je dalo građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroelektane "Grebac" u Nevesinju. Nju će da čini 10 vjetroturbina, pojedinačne snage od 6,6 megavata – rekao je Vipotnik.

Namjera Republike Srpske i svih njenih institucija je da učestvuje u svim postupcima procjene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Resorni ministar, Bojan Vipotnik, ponovio je da je izgradnja odlagališta u neposrednoj blizini zaštićenog područja, za Republiku Srpsku neprihvatljiva.

- To je jedno od rijetkih pitanja u kojima je postignut jedinstven stav svih nivoa vlasti, kao i akademske zajednice i nevladinog sektora... Svi nastojimo da spriječimo Republiku Hrvatsku da uradi ono što niko nikada nije – da u pograničnom pojasu, nadomak zaštićenog područja, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada - naveo je Vipotnik.

U prvih 100 dana ovog saziva Vlade Srpske, pokrenuti su i značajni projekti u oblasti energetske efikasnosti.

Prema riječima ministra, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, potpisan je ugovor vrijedan šest miliona eura, koji podrazumjeva unapređenje energetske efikasnosti u 20 javnih objekata, iz oblasti prosvjete i zdravstva.