latinica  ћирилица
27/03/2023 |  17:28 ⇒ 28/03/2023 | 10:47 | Autor: RTRS

Koliko košta proljećna sjetva? (VIDEO)

U Srpskoj će ovog proljeća biti zasijano i zasađeno više od 170.000 hektara. Ukupna vrijednost ratarsko- povrtarske proizvodnje, procijenjena je na milijardu i 25 miliona maraka. Đubrivo je jeftinije za 30 do 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, niža je i cijena goriva, dok su sjemena i hemijska sredstva za zaštitu bilja skuplja od 10 do 30 odsto. Procjenjuje se da bi plan proljećne sjetve mogao biti i prebačen.
Proljećna sjetva - Foto: RTRS
Proljećna sjetvaFoto: RTRS

Sjetva i sadnja ranog povrća u punom je jeku. Povrtari koji proizvode mrkvu i cveklu svode računicu. Nadaju se da će im se uloženo vratiti kroz prodajnu cijenu povrća.

Mineralno đubrivo čini 40 odsto troškova sjetve pa je njegovo pojeftinjenje podsticaj i za ratare da ovog proljeća zasiju planirano.

Ovog proljeća biće zasijano oko 170.000 hektara u Srpskoj – od čega kukuruz na 130.000 hektara.

-Ljudi tradicionalno zasnivaju proizvodnju kukuruza jer im je to kultura i proizvod koji uvijek mogu da prodaju na tržištu i ima tražnju u nekim većim količinama nego što se ovdje proizvede - kaže Radinka Mićić, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PЈ Bijeljina.

Ove godine za regres za dizel gorivo izdvojeno je 10,5 miliona maraka. Sjetva bi u odnosu na prošlu godinu trebalo da bude za oko 200 maraka jeftinija po hektaru.

-Značajan uticaj na to ima veliki pad cijena mineralnih đubriva, ne toliko značajan, ali svakako vidljiv pojeftinjenje nafte i povećanje naših podsticaja za svaku mjeru u poljoprivrednoj proizvodnji pa tako i regresirani dizel za koji smo ove godine izdvojili 75 pfeniga po litri - istakao je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Veći agrarni budžet za oko 70 odsto daje sigurnost poljoprivrednicima da uđu u novi ciklus proizvodnje. Zbog povećanih podsticaja za pšenicu na 500 maraka po hektaru u jesenjoj sjetvi povećane su površine pod hljebnim žitom za 30 odsto. I povrtari u ovoj godini mogu da računaju na veće mjere podrške jer je ukupan budžet za ovu proizvodnju udvostručen.