latinica  ћирилица
27/03/2023 |  18:44 | Autor: SRNA

Brojgelov "Seoski advokat" na aukciji u Parizu

Slika flamanskog slikara Pitera Brojgela Mlađeg iz 17. vijeka, koja je godinama bila sakrivena u porodičnoj kući, biće ponuđena sutra na aukciji u Parizu i očekuje se da će dostići cijenu između 600.000 i 800.000 evra.
Brojgelov "Seoski advokat" na aukciji u Parizu (Foto: Screenshot/gazette-drouot.com) -
Brojgelov "Seoski advokat" na aukciji u Parizu (Foto: Screenshot/gazette-drouot.com)

Slika "Seoski advokat" /L'Avocat du village/ jedno je od najvećih dijela Brojgela visine 112 centimetara, širine 184 a bila je nepoznata umjetničkom svijetu jer je porodica kod koje slika bila mislila da je riječ o kopiji. Ova slika je u toj porodici od početka 1900-tih.

Porodica, koja želi da ostane anonimna, zatražila je od stručnjaka Maloa de Lusaka /Malo de Lussac/ iz kuće Dager val de Loar /Daguerre Val de Loire/ da procijene vrijednost njihove kuće, ali su umjesto toga otkrili remek djelo.

- Pronašao sam sliku u kući, iza vrata u sobi u kojoj se gleda televizor + rekao je Lusak Rojtersu rekavši da je to bilo jedno od najvećih iznenađenja u njegovoj karijeri.

On je rekao da je slika vjerovatno kupljena kao original, ali poslije nekoliko generacija potpuno je izgubila na značaju u okviru porodice.

Brojgel Mlađi, čiji je otac Brojgel Stariji umro kada je sinu bilo samo pet godina, nije koristio očevu kompoziciju pri izradi slike, već se bavio tada popularnom temom seoskog advokata.

Stručnjaci vjeruju da je slika nastala između 1615. i 1617. godine.