latinica  ћирилица
30/03/2023 |  13:53 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Zapadnobalkanska četvorka je otvoreni pritisak na Srbiju i "srpski svijet"

Viši naučni saradnik na Institutu za političke studije u Beogradu Bogdana Koljević rekla je da je sasvim jasno da formiranje Zapadnobalkanske četvorke, koju čine Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i samoproglašeno Kosovo, predstavlja otvoreni pritisak na Srbiju i "srpski svijet" u cjelini.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

- Zapadnobalkanska četvorka, odnosno novoosnovani "kvad", podsjeća u raznim aspektima na nekadašnji "kvad" Australije, Јapana, Indije i SAD. Mislim da će imati i sličnu sudbinu i budućnost, odnosno da je zapravo neće ni imati - ocijenila je Koljevićeva.

Ona je obrazložila da ima u vidu unutrašnje stanje u Crnoj Gori i činjenicu da se ubrzo održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će Milo Đukanović, najvjerovatnije, izgubiti i poslije toga će se politika Crne Gore i te kako promijeniti i ona, vjerovatno, više neće biti dio tog "kvada".

- To je analogija sa ovim drugim svjetskim "kvadom". Baš kao što je iz njega ispala Indija, tako će, vjerovatno Crna Gora ispasti iz ovog drugog - navela je Koljevićeva.

Kada je riječ o Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i tzv. Kosovu, Koljevićeva napominje da ove tri zemlje ionako već imaju svoju blisku saradnju, koja je i te kako usmjerena protiv "srpskog svijeta", ali to nije nikakva novost.

Sjeverna Makedonija, Crna Gora, samoproglašeno Kosovo i Albanija osnovali su Zapadnobalkansku četvorku u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.