latinica  ћирилица
31/03/2023 |  19:50 ⇒ 20:48 | Autor: SRNA

Bolnica "Sveti vračevi" u Bijeljini ugostila 70 hirurga

Bolnica "Sveti vračevi" u Bijeljini ugostila je danas 70 hirurga iz Republike Srpske i susjednih gradova u Srbiji i uspješno su izvedene dvije laparoskopske operacije ventralnih kila eTEP metodom.
Bolnica "Sveti vračevi" u Bijeljini ugostila 70 hirurga - Foto: SRNA
Bolnica "Sveti vračevi" u Bijeljini ugostila 70 hirurgaFoto: SRNA

Šef Katedre hirurgije Medicinskog fakulteta Foča Nenad Lalović rekao je da liječenje incizicionalnih kila predstavlja veliki napredak i iskorak za liječenje pacijenata.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske Zoran Aleksić najavio je da će ova nova metoda poslije pokazne operacije i predavanja biti primjenjiva u bolnicama i operacionim salama, što je i bio cilj skupa.

Pokaznu operaciju izveo je hirurg iz Beograda Bojan Radovanović, koji je 1995. godine nakon usavršavanja u Hong Kongu, obavio prvu laparoskopsku operaciju preponske kile u Srbiji, a trenutno radi na uvođenju eTEP endoskopske procedure u redovnu upotrebu kod operacija incizionih kila.

Drugu operaciju izveo je hirurg iz bijeljinske bolnice Milan Todorović, koji je laparoskopsku hirurgiju usavršavao u Švajcarskoj.