latinica  ћирилица
01/04/2023 |  18:39 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Rudarski fakultet u Prijedoru uvodi novi studijski program (VIDEO)

Rudarski fakultet u Prijedoru uvodi novi studijski program posvećen zaštiti životne sredine. Cilj je obrazovanje kadra deficitarnog na tržištu rada. Svi studenti studiraju o trošku Srpske, a obezbijeđen je i povoljan smještaj.
Rudarski fakultet u Prijedoru - Foto: RTRS
Rudarski fakultet u PrijedoruFoto: RTRS

Ravnoteža između privrednog razvoja i zaštite životne sredine je neophodna, poruka je prijedorskih srednjoškolaca i studenata Rudarskog fakulteta. Zbog toga je, kažu, uvođenje novog studijskog programa posvećenog životnoj sredini – korak u pravom smijeru.

- Uvijek postoji mogućnost da jedna od opcija bude Rudarski fakultet u Prijedoru, upravo zbog toga, zbog te zaštite životne sredine i poterbe za njom - rekla je učenica Gimnazije "Sveti Sava" Prijedor Una Tiš.

Inženjerstvo zaštite životne sredine obuhvata tehničke i prirodne nauke.

- Oblast zaštite životne sredine je postala dominantna, kako kod nas, tako i okruženju i Evropi, obzirom na sve izazove koje razvoj društva zahrijeva. Budući inženjeri zaštite životne sredine će biti kompetentni za obim poslova u različitim oblastima unutar proizvodnih procesa i zaštite životne sredine - šef Odsjeka za inženjerstvo životne sredine Rudarskog fakulteta u Prijedoru dr Nikola Knežević.

Studenti koji završe Rudarski fakultet nemaju problema sa pronalskom posla. Ovaj fakultet u Prijedoru od ranije ima studijske programe Rudarstvo i Geološko inženjerstvo. Prva je javna visokoškolaska ustanova u Srpskoj, koja uvodi inženjerstvo zaštite životne sredine.

- Ponukalo nas je to, jer se osjeća zaista nedostatak kvalifikovanih stručnih ljudi, koji bi se bavili zaštitom životne sredine - dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Svjetlana Sredić.

Godišnja upisnina je 84 marke. Smještaj za studente koji dolaze da studiraju u ovaj grada iz drugih lokalnih zajednica obezbijeđen je u Hotelu "Prijedor", po cijeni smještaja u studentskim domovima u Banjaluci.