latinica  ћирилица
06/04/2023 |  14:12 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Radanović: Ispitati okolnosti smrti srpskog povratnika u Kalesiju

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović apelovao je na Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da započne istragu o rasvjetljavanju načina na koji je nastradao Srbin Radivoje Stojanović /66/, povratnik u selo Zolje u opštini Kalesija.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović je istakao da je Odbor dobio informaciju od predstavnika Srpske pravoslavne crkve da je na području Kalesije nastradao pod još nerazjašnjenim okolnostima Srbin povratnik, čije je tijelo sinoć pronađeno nekih 100 metara od magistralnog puta koji vodi prema Tuzli.

- Tijelo je pronađeno pored kuće njegove tetke i, prema informacijama koje smo dobili, Uprava kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona je preuzela istragu i to je zavedeno kao krivično djelo - rekao je Radanović Srni.

On je istakao da se pretpostavlja da je Stojanović preminuo od zadobijenih povreda, ali da još nema informacija kako je do toga došlo.

- Postoji mogućnost da ga je neko udario autom, pa nakon toga tijelo dovezao do kuće njegove tetke, gdje je i pronađen. Ostaje nejasno kako je došlo do smrti - istakao je Radanović.

On je naveo da je u selu Zolje, opština Kalesija, prije rata bilo oko 20 do 30 domaćinstava, u kojem je 1991. godine živjelo 548 Srba, a trenutno je tu nekoliko povratnika, među kojima je bio nastradali Stojanović.

Stojanović je bio ratni vojni invalid, živio je sam, ali je često išao kod tetke u drugo selo.

- Prema Aneksu sedam Dejtonskog sporazuma vlasti na teritoriji svih kantona su u obavezi da zaštite povratnike i da preduzmu sve radnje kako bi im učinili život bezbjednim. Apelujem na sve institucije, policijske agencije na teritoriji FBiH da sprovedu istragu s ciljem rasvjetljavanja tog krivičnog djela - rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, tijelo Stojanovića se nalazi u Kliničkom centru Tuzla, gdje bi trebalo da bude obavljena obdukcija.