latinica  ћирилица
17/04/2023 |  17:06 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Reagovanja na oslobađajuću presudu za Kazane: Nastavak nekažnjavanja zločina nad Srbima (VIDEO)

Iz Republike Srpske danas je poručeno da oslobađajuća presuda Samiru Bejtiću za ratni zločin nad Srbima na Kazanima predstavlja ustaljenu praksu nekažnjavanja zločina nad srpskim narodom.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da oslobađajuća presuda Bejtiću nije ništa novo i predstavlja ustaljenu praksu kada je riječ o zločinima počinjenim nad Srbima.

On je konstatovao da je, zbog vremena koje je proteklo, sve manje nade da će zločinci koji su počinili zločin nad Srbima ikada biti adekvatno kažnjeni.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je odluka Apelacionog vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH samo još jedna potvrda da pravosuđe BiH i FBiH ne radi u interesu pravde i pravičnosti, već na štetu Srba i srpskih žrtava rata.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da je skandalozna odluka Apelacionog vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH i istakao da to pokazuje da u BiH nema pravde.

- Ovo znači da srpske žrtve rata nemaju pravo ni na šta, jer se zločinci nad Srbima oslobađaju ili se osuđuju na minimalne kazne, dok se u svim procesima samo Srbi osuđuju na visoke kazne - rekao je Župljanin.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić rekla je da ne postoji pravda i pravično suđenje za ratne zločine u BiH i navela da je praksa oslobađanja zločinaca i praštanje njihovih zlodjela nad srpskim narodom nastavak realizacije napisanog scenarija od dijela međunarodne zajednice, SDA, američke i britanske ambasade u BiH.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je da je oslobađajuća presuda Bejtiću samo još jedan od dokaza da za Srbe koji su stradali u Sarajevu od 1992. do 1995. godine nema pravde.

Predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić izjavio je da oslobađajuća presuda Bejtiću pokazuje da FBiH čini sve da "opere odgovornost sa svih koji su okrvavili ruke do lakata" ubijajući Srbe.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH potvrdilo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Samir Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin nad Srbima na Kazanima.

Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 3. novembra 2021. godine Bejtić je oslobođen optužbi da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.