latinica  ћирилица
15/05/2023 |  22:47 | Autor: SRNA

Fronteks od 1. jula na granicama Crne Gore

Savjet EU danas je usvojio odluku o potpisivanju sporazuma sa Crnom Gorom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, objavljeno je na sajtu EU.
Fronteks (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija) -
Fronteks (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija)

Sporazum će omogućiti organizovanje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova za upravljanje granicama Fronteksa u Crnoj Gori, u skladu sa dogovorom sa državom.

- Fronteks ima važnu ulogu u osiguravanju bezbjednosti granica EU. Јača saradnja Fronteksa i Crne Gore će poboljšati bezbjednost na spoljnim granicama EU - rekao je Gunar Stremer, švedski ministar pravde.

Zahvaljujući sporazumu, Fronteks će moći da pomogne Crnoj Gori u upravljanju migracionim tokovima, suprotstavljanju ilegalnoj imigraciji i borbi protiv prekograničnog kriminala, navodi se u saopštenju.

Od usvajanja nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu 2019. godine, Fronteks može pomoći zemljama sa kojima potpiše sporazume na cijeloj njihovoj teritoriji, a ne samo u regionima koji se graniče sa EU, kao što je bio slučaj sa prethodnim mandatom. Uredba, takođe, omogućava osoblju Fronteksa da ima izvršna ovlašćenja, kao što su granične provjere i registracija lica.

Ovaj sporazum će zamijeniti sadašnji sporazum između Crne Gore i Fronteksa, koji datira iz 2020. godine, a koji je dogovoren prije stupanja na snagu nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Fronteks ima sporazume o saradnji u upravljanju granicama sa Albanijom /2019/ i Srbijom /2020/ prema prethodnim pravilima i sa Moldavijom /2022/ i Sjevernom Makedonijom /2023/ prema novim pravilima.

Sporazum će se privremeno primjenjivati od 1. jula 2023. Nakon što Evropski parlament da saglasnost na sporazum, Savjet ga može konačno zaključiti.