latinica  ћирилица
19/05/2023 |  14:33 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Vipotnik sa Ćorićem: Građevinarstvo u nezavidnoj situaciji

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekolgiju Bojan Vipotnik, sa saradnicima, sastao se danas u svom kabinetu sa delegacijom Privredne komore Republike Srpske, koju je predvodio predsjednik Komore Pero Ćorić.
Bojan Vipotnik i Pero Ćorić - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan Vipotnik i Pero ĆorićFoto: Ustupljena fotografija

Na sastanku je istaknuto da se građevinarstvo, kao privredna grana zbog velikog rasta cijena energenata i građevinskog materijala našlo u nezavidnoj situaciji, a posebno privredna društva koja su, nakon provedenog postupka javnih nabavki, imala zaključene ugovore sa ugovorenom fiksnom, odnosno, nepromjenjivom cijenom građenja.

Sagovornici su se usaglasili da je riječ je o sistemskom problemu koji se mora rješavati interresorno jer se, u osnovi, radi o primjeni Zakona o javnim nabavkama. Vipotnik je rekao da je Ministarstvo spremno da, u okviru svojih nadležnosti, učestvuje u rješavanju ovog problema i naglasio da je zajednički cilj da se građevinarstvo kao najpotentnija privredna grana sačuva i unaprijedi.

Foto: Ustupljena fotografija

Takođe, dogovoreno je da se, s ciljem sprečavanja potencijalnih zloupotreba ličnih licenci učesnika u građenju, zatraži pojačan inspekcijski nadzor u ovoj oblasti i da se sve eventualne zloupotrebe adekvatno sankcionišu.

Na sastanku se razgovaralo i naknadama za posebne kategorije otpada i dogovoreno je da se započeti pregovori između Privredne komore i Ministarstva nastave, s ciljem pronalaženja modela koji neće dodatno opterećivati privredu.