latinica  ћирилица
19/05/2023 |  21:07 | Autor: SRNA

Hor "Heruvimi" otvorio vrata budućim koncertima duhovne muzike

U manastiru Svete Petke u Bijeljini večeras je prvi put održan koncert horske muzike na kome je Kamerni hor "Heruvimi" iz Banjaluke izveo liturgiju Svetog Јovana Zlatoustog, kompozitora Vlade Miloševića, i druge kompozicije tradicionalne horske muzike.
Bijeljina: Koncert horske muzike - Foto: SRNA
Bijeljina: Koncert horske muzikeFoto: SRNA

Dirigent Dušan V. Urošević rekao je novinarima da je ovo veoma važan dan za kulturnu scenu Bijeljine i da je koncert u manastiru Svete Petke održan uz blagoslov Njegovog preosveštenstava episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

- Kamerni hor Konfucijevog instituta izveo je liturgiju Vlade Miloševića, poznatog kompozitora iz Banjaluke, napisanu pred sam početak Drugog svjetskog rata - naveo je Urošević, dodajući da je ta liturgija bila zaboravljena sve do aprila ove godine kada ponovo izvedena u Banjaluci.

Urošević je istakao da je njegova želja i svih članova hora da on, s obzirom na to da se koncert prvi put održava u Bijeljini, postane nova tradicionalna manifestacija u ovom gradu.

Predsjednik Udruženja umjetnika "Soprano" Lidija Јelisić Simeunović rekla je da je ponosna što je večeras nastupila na koncertu horske muzike, gdje je na repertoaru bila duhovna muzika.

Ona je dodala da je nakon 82 godine Kamerni hor "Heruvimi" Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, pod dirigentskom palicom Uroševića, izveo liturgiju Svetog Јovana Zlatoustog.

Simeunovićeva je rekla da je ova liturgiju ranije premijerno izvedena u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a večeras u Bijeljini.

- Na repertoaru se našao i svetovni program, odnosno kompozicije iz naše tradicije, iz našeg folklora - rekla je Simeunovićeva, koja je sa ovim kamernim horom izvela dvije duhovne kompozicije.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izrazio je zadovoljstvo zbog koncerta, kao i nadu da će on postati tradicionalan.

- Slušajući sve ove pjesme duhovno su nas nahranili, a naša je dužnost da ovakve koncerte duhovne muzike pretvorimo u tradiciju - izjavio je Petrović koji je prisustvovao ovom koncertu.

Sveštenik Vaso Popović rekao je ranije Srni da je večerašnji koncert horske muzike važan događaj koji će postati dio kulturne tradicije Bijeljine i Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Koncert je održan na inicijativu Simeunovićeve i uz podršku Gradske uprave.