latinica  ћирилица
20/05/2023 |  16:08 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Kalabuhov na Palama otvorio izložbu "Da se ne zaboravi" (VIDEO)

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je Srbima da se ne daju i da ne odustaju od istine bez obzira na laži i pokušaje više evropskih zemalja da se rehabilituje nacizam i da se relativizuju zločini.
Kalabuhov na Palama otvorio izložbu "Da se ne zaboravi" - Foto: SRNA
Kalabuhov na Palama otvorio izložbu "Da se ne zaboravi"Foto: SRNA

Kalabuhov je rekao da je izložba "Da se ne zaboravi", koju je otvorio danas na Filozofskom fakultetu na Palama, upravo posveća čuvanju istorijskog pamćenja.

Izložba prikazuje zločine nacista i njihovih saučesnika protiv civilnog stanovništva Sovjetskog Saveza i Evrope u Drugom svjetskom ratu, a djelom i na prostoru bivše Јugoslavije.

Kalabuhov je rekao tokom obraćanja prisutnima da istorija, ne samo podsjeća, nego i uči, liječi, ali i pomaže u izbjegavanju ponavljanja staršnih pouka iz prošlosti.

- Riječ je o arhivskim dokumentima, fotografijama i zato se moramo sjetiti njihovog podviga, prenijeti mladim generacijama da znaju šta je bilo njihovim precima - dodao je Kalabuhov.

On je rekao da je nauka utvrdila da je ideologija fašizma donijela neizmjerna stradanja čitavom čovječanstvu, a istoričari znaju da fašisti i njihova ideologija snose krivicu za genocid nad više naroda tokom Drugog svjetskog rata od kojih su najveće žrtve ruski i srpski narod.

Prema njegovim riječima, od 28 miliona sovjetskih žrtava više od 13 miliona je bila namjerno istrebljeno, mučeno do smrti, među kojima više od 200.000 djece.

Predstavnik Instituta za slovenistiku Ruske akademije nauka Nikita Gusjev istakao je da je bitno da se ne prepuste zaboravu tragični događaji koji vezuju istoriju ruskog i srpskog naroda i da je zbog toga važna današnja izložba.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da je izložba važna jer ruski i srpski narod imaju najveću obavezu da se sjećaju i gaje kulturu pamćenja zbog ogromnih žrtava koje su podnijeli u toku Drugog svjetskog rata.

- Na ovaj način sjećamo se tih žrtava, a u budućnosti ćemo graditi veze koje će učršćivati tu kulturu pamćenja - naglasio je Mastilović.

Uz izložbu, na Filozofskom fakultetu održan je i međunarodni naučni skup "Nauka i stvarnost" koji je organizovan u saradnji sa šest partnerskih univerziteta iz Kine, Rusije, Francuske, Slovenije, Rumunije i Grčke, i ima veliki značaj za međunarodno pozicioniranje i naučnika i Univerziteta Istočno Sarajevo.

- U posljednjih nekoliko godina mi zaista bilježimo odlične rezultate na polju rangiranja Univerziteta, ali tu se mi ne zadovoljavamo, naša je obaveza da i dalje radimo, ulažemo u nauku, struku i obrazovanje - rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Od književnosti i istorije do psihologije i filozofije – o 17 tema iz različitih oblasti društvenih i humanističkih nauka razgovaralo je 114 učesnika sa 26 univerziteta.

Uoči izložbe, predstavnici Ruskog istorijskog društva položili su vijence na spomenik narodnom heroju Milanu Simovića na Palama.