latinica  ћирилица
23/05/2023 |  14:40 | Autor: RTRS

Ljubojević: Srpska politički, institucionalno i bezbjednosno stabilna

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević rekla je da je Srpska politički, institucionalno i bezbjednosno stabilna, te da je parlament otvoren za saradnju sa svim međunarodnim, naučnim i stručnim organizacijama s ciljem unapređenja rada.
Banjaluka - Ljubojević, Hartogo - Foto: Ustupljena fotografija
Banjaluka - Ljubojević, HartogoFoto: Ustupljena fotografija

Tokom sastanka u Banjaluci sa direktorom Centra za evropske bezbjednosne studije iz Kraljevine Holandije Merijnom Hartogo Ljubojevićeva je rekla da Narodna skupština, kao najviši zakonodavni i demokratski organ, nesmetano funkcioniše i obavlja ustavnu i zakonodavnu nadležnost u svim segmentima.

- Parlament je otvoren za saradnju sa svim međunarodnim, naučnim i stručnim organizacijama s ciljem unapređenja rada - istakla je Ljubojevićeva.

Na sastanku je razgovarano o sistemu parlamentarnog nadzora nad sektorom bezbjednosti, izgradnji demokratskih kapaciteta i sprovođenju projekta ovog centra pod nazivom "BiH gradi inkluzivni nadzor nad bezbjednošću - BIHOS", saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Ljubojevićeva je zahvalila predstavnicima Centra za evropske bezbjednosne studije na sprovođenju projekta BIHOS, čiji je cilj unapređenje sistema parlamentarnog nadzora nad bezbjednosnim sektorom, uz intenziviranje saradnje ovog centra sa Narodnom skupštinom Republike Srpske i skupštinskim Odborom za bezbjednost.

- Radujemo se zajedničkoj saradnji, jer je veoma značajno da Odbor za bezbjednost Narodne skupštine bude aktivno uključen u sprovođenju ovog projekta - istakla je Ljubojevićeva.

Direktor Centra za evropske bezbjednosne studije Merijn Hartog predstavio je rad i aktivnosti Centra, naglasivši da će sprovođenje projekta BIHOS, čiji je cilj jačanje demokratskog i inkluzivnog nadzora nad sektorom bezbjednosti u BiH, trajati tri i po godine, uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

Sastanku su prisustvovali Duško Vejnović i Darko Matijašević, predstavnici Evropskog defendologija centra Banjaluka, koji je partner u sprovođenju projekta.